Солта и деменцията са свързани, откри ново изследване

Досега се смяташе, че солта влошава здравето на мозъка и умствените способности - повишава кръвното налягане и това уврежда мозъка. Но ново изследване открива съвсем различна и неочаквана причина за негативните ефекти, които се наблюдават при прекомерна консумация на сол.

Такива ефекти има, дори когато кръвното налягане не е повишено. И това се дължи на сложен механизъм на въздействие на солта върху тялото ни.

Учените установили, че твърде високият прием на сол влияе върху имунната ни система, като повишава броя на Т-клетките в червата. Те произвеждат молекули, които достигат до кръвоносните съдове в мозъка, където потискат образуването на азотен оксид.

От своя страна, ниските нива на азотен оксид в мозъка довеждат до две неща: влошено кръвообращение в мозъка и повишаване на активността на ензим в мозъчните клетки, което пък води до натрупването на белтъка Тау. Той е характерен за болестта на Алцхаймер, която е вид деменция.

Учените провели изследването върху мишки и установили, че когато в храната им включат между осем и 16 пъти по-голямо количество сол от нормалното, и това продължи два месеца, мишките показват значително влошаване на умствените си способности. Те изгубили умението си да разпознават нови обекти, които са внесени в клетките им и имали затруднение да излязат от лабиринт, в сравнение с мишките на нормална диета.

Учените установили, че причината е именно натрупването на Тау белтъка, а не влошеното кръвообращение. Когато те възстановили нивата на азотен оксид в мозъка мишките, животните започнали да подобряват състоянието си.

Източник: LifeStyle

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини