Лувъра показва 3D Мона Лиза в естествен размер (видео)

Тайванският технологичен гигант HTC създава Vive Arts още през 2017 г. Това е програма, която помага на музеи и други институции да финансират, развиват и споделят изкуство във виртуална реалност или VR.

Тя определено грабна вниманието на публиката сега с най-новото си много впечатляващо изживяване Mona Lisa: Beyond the Glass, което стартира в Лувъра на 24 октомври съвместно с най-голямата изложба на творбите на Леонардо да Винчи, събирана някога, съобщава Engadget.

Идеята зад екперимента, създаден от парижкото VR студио Emissive, е да опознаем по-добре картината и историята около Мона Лиза. В същото време потребителите, които не могат да стигнат до Лувъра, могат да получат същото изживяване от комфорта на дома си.

В специално помещение вътре в изложението, оборудвано с 11 VR-устройства на HTC Vive Cosmos, посетителите могат да видят Джокондата във виртуалната реалност.

 

„За първи път използваме виртуалната реалност като преживяване за посетителите в Лувъра“, заяви директорът на музея по интерпретация и културно програмиране Доминик де Фон-Реол (Dominique de Font-Réaulx).

И така, 3D копие на Мона Лиза в естествен размер се появи в най-известния музей в света.

Основното предизвикателство за екипа бе да покажат как талантът на Леонардо и научното му любопитство са направили революция в начина на  създаване на изкуство.

"Композицията и техниката, които използва [Леонардо да Винчи], бяха революция по това време, защото създаде нов начин за рисуване на хората", арт директорът Еманюел Горинщайн (Emmanual Gorinstein) пред Engadget.

Най-вълнуващото в инсталацията Mona Lisa: Beyond the Glass е триизмерната версия на самата жена Лиза Жерардини. За тази цел VR-художниците са използвали рентгеново и инфрачервено сканиране на платното и други данни, събрани от Лувъра, за да определят как са изглеждали лицето и тялото на модела, проучвали са перспективата, за да определят дължината на носа й и други подробности, детайлно са пресъздали дрехите й, за да се уверят, че те се нагъват реалистично.

Освен това са се опитали да пресъздадат фантастичния фон зад нея.

„Пейзажът зад Мона Лиза никога не е бил замислен да бъде реалистичен“, разказва Горинщайн. "По-скоро идва от въображението на да Винчи и познанията му по география в региона и е част от магията, която прави картината толкова загадъчна."

Картините остаряват и губят яркостта на цветовете си с течение на времето, което прави детайлите трудни за различаване. Затова Лувърът включва  инфрачервени визуализации на всяка картина, които показват ударите на четките и други детайли с по-голяма яснота.

Може би най-интересната част от експозицията е обширният каталог с рисунки и тетрадки на Леонардо. Неговият особен гений на художник е в голяма степен благодарение от внимателните му изследвания на природата и човешката анатомия. Независимо дали се занимавате с изкуство или наука, невероятно е да видите неговите изследвания на перспективата, астрономията и полета, включително неговия дизайн на орнитоптер (горе).

Можете да разгледате Мона Лиза в 3D у дома си с устройстеото Vive, при условие че се абонирате за VR абонаментна услуга на HTC, Viveport Infinity. Ако имате достатъчно късмет да сте в Париж между 24 октомври 2019 г. и 24 февруари 2020 г., може да получите както VR преживяване, така и да видите творбите на Леонардо лично за 17 евро. Само имайте предвид, че ще трябва да резервирате посещението си предварително.

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини