Болтън отказа да свидетелства по импийчмънта на Тръмп

Бившият съветник на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън, по собствена свободна воля, няма да се подчини на призива на долната камара на конгреса за изслушване по импийчмънта на Доналд Тръмп. Това съобщи в сряда The Wall Street Journal, позовавайки се на адвоката на Болтън Чарлз Купър.

Адвокатът даде да се разбере, че бившият съветник на държавния глава за национална сигурност не е склонен да се съгласи с конгреса. Купър заяви, че е готов от името на Болтън да приеме дневния ред.

Politico беше първият, който съобщи, че демократите в Камарата на представителите призовават Болтън и други двама ключови служители на Съвета за национална сигурност при Белия дом по импийчмънта срещу Тръмп. Обсъжда се Болтън да се яви в съдебното заседание на 7 ноември, а Джон Айзенберг и Майкъл Елис на 4 ноември.

По-рано The Washington Post съобщи, че най-малко четирима служители на Съвета за национална сигурност вдигнали алармата за телефонен разговор между американския президент Доналд Тръмп и украинския му колега Владимир Зеленски през юли, и веднага след него поради предполагаеми опити на администрацията на САЩ да предостави натиск върху украинските власти.

В САЩ избухна голям скандал около телефонния разговор през юли между Тръмп и Зеленски, който в крайна сметка стана причина за процедурата по импийчмънт срещу американския лидер. Според политически противници на американския президент, позовавайки се на показанията на информатор, Тръмп по време на разговора се опитал да убеди Зеленски да започне разследване на дейностите в Украйна на Хънтър Байдън, който е син на бившия вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън, в замяна на предоставяне на финансова и военна помощ на Киев.

Белият дом разкри препис от разговора през юли между лидерите на САЩ и Украйна. Оказа се, че Тръмп не е потърсил разследването на Зеленски срещу Хънтър Байдън в замяна на финансова и военна помощ. Демократът Байдън е най-вероятният конкурент на Тръмп в предстоящите президентски избори през ноември 2020 г. Следователно, според демократите, Тръмп, който оказва натиск върху Зеленски, всъщност се стреми да привлече подкрепата на Киев в желанието да бъде преизбран за втори мандат.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини