Трети пореден мандат за Караиванов или Грудев сменя депутатската банка с кметския стол?

Само след няколко часа ще започне денят за размисъл преди втория тур на местните избори. Там където победителите станаха ясни още в неделя, обстановката изглежда спокойна и страстите са уталожени. Не така обаче стоят нещата в градовете, където никой от кандидатите не успя да мине 50-процентовата бариера. Там емоциите са все така нажежени, симпатизантите и на едните, и на другите са се впуснали в яростна борба, предимно в социалната мрежа. Така поне стоят нещата в Асеновград. Все пак агитационната кампания може да се определи почти като вяла - няма дебати, няма кой знае какви публични размени на реплики, няма компромати. Но от друга страна със сигурност вървят срещите, разговорите, договорките, разясненията и уточненията по места.

На балотажа тази неделя ще се изправят двамата основни претенденти – Христо Грудев от ГЕРБ и Емил Караиванов от БСП. На 27 октомври първият събра 8 636 гласа, вторият 7 127. Разликата помежду им е едва 1 509 гласа, така че резултатите са непредвидими и могат се окажат положителни в коя да е от двете посоки. От имащите право на глас близо 54 хиляди избиратели, бюлетини пуснаха 50,63%, което значи, че има накъде да се мисли по отношение на избирателната активност. Впрочем нека отбележим и високия процент недействителни бюлетини. Общо около 5 200, от които 1 116 невалидни бюлетини за кмет. На вота в неделя обаче, чисто технически и като попълване от страна на избирателите, а и на СИК-овете, би трябвало да им е в пъти по-лесно. Имената са две, номерата са два, няма огромни списъци с геометрични фигури, няма десетки преференции. Има единствено този или онзи - от ляво имената на партиите и коалициите, издигнали кандидатите, от дясно - имената на самите кандидати. По средата са квадратчетата с номерата на партиите и коалициите. Най-отдолу отново ще има има опцията "Не подкрепям никого".

И така - нито Грудев, нито Караиванов успяха да мобилизират имащите право на глас асеновградчани дотолкова, че единият да бъде избран от раз. Има и още нещо - гласовете в неделя бяха много по-малко от събраните от двамата през 2011 г., когато пак мериха сили и очарование в стремежа си за народната любов. Тогава Караиванов спечели с разлика от около 200 гласа (б.ред. 14 564 срещу 14 337 на втори тур. На първи – 9 981 за Грудев срещу 6 274 за Караиванов). По-малко са всъщност и от 2015 г., когато пък Караиванов се съревноваваше с друг кандидат на ГЕРБ - Силвия Хубенова (б.ред. 15 242 срещу 9 049 на втори тур. На първи тур – 11 388 за Караиванов срещу 8 843 за Хубенова). Вероятно щабовете и на двамата човъркат тези дни надълбоко, за да разберат къде отидоха тези "бройки". Какви ще са изводите им не знаем, но ако просто си направят труда да попитат асеновградчани, най-често повтарящият се отговор със сигурност ще опре до думичката "разочарование". Все пак редно е да уточним, че с право на глас през 2011 г. са били 56 075, а през 2015 г. - 55 372. 

И двамата носят своите плюсове и минуси – в социалните мрежи, а и на улицата, често се обсъждат от специфики на характерите и маниера им на работа до наследството, оставено след кметуванията им. Мненията клонят ту в едната, ту в другата посока, ту се стига до обобщавания от рода на "Абе, всички са маскари" и "Ако изборите решаваха нещо, щяха да ги забранят".

Въпрос с много известни и неизвестни уточнения е и къде ще се "прелеят" гласовете на ДПС – 4 781, на Демократична България – Обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение) – 1 198, на Местна коалиция НФСБ (ВМРО-БНД) – 2 124? Разбира се, чисти математически сметки с добавяне 1 към 1 са невъзможни, дори нелепи. Така че тепърва чакаме отговорите.

Факт е обаче че един от двата варианта ще стане факт - или Караиванов ще започне трети пореден мандат или Грудев ще напусне парламента и ще смени депутатската банка с кметския стол. Ако Караиванов загуби, той ще стане общински съветник от БСП, като водач на листа. А ако Грудев загуби, той също може да стане съветник, отново като водач на листа, но по-вероятно е да предпочете да продължи присъствието си в Народното събрание и да освободи мястото в ОбС за следващия по преференции от листата на ГЕРБ.

Едно е сигурно – ако Христо Грудев бъде избран за кмет, тогава Асеновград ще остане с един народен представител по-малко, тъй като ще отстъпи място на Карлово – на Данка Зидарова-Люртова, на която не стигнаха буквално 5 преференции, за да влезе от Пловдив – област в състава на 44 НС.

Отговорите – в неделя вечер.

************************************

Гласуването започва в 07:00 ч. и приключва в 20:00 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на ЦИК, ако в 20:00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21:00 ч. Опцията "Не подкрепям никого" не влияе на резултата. За избран ще се счита кандидатът, събрал по-голямата част от гласовете.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини