Путин си направи "руски" интернет

Русия е на път да се сдобие с Рунет - самостоятелен интернет, който не е част от световната мрежа и който държавата ще контролира напълно. „Очаквайте най-лошото“, предупреждават експерти.

Законът бе подписан от Путин още през май. Но от днес в Русия наистина започва нова фаза за потребителите на интернет. Опасенията са, че за защитата на гражданските права и свободното изразяване на мнения започва един много тъмен период - с влизането в сила от днес на Закон за самостоятелен интернет, над който държавата ще има пълен контрол, отбелязва "Шпигел". Въпреки протестите и острите критики, руската държава предприе този ход, а критиците виждат в него посегателство срещу свободата, отбелязва на свой ред "Ди Велт".

Основен аргумент за стъпката е, че така Русия ще си осигури защита от кибератаки отвън. Експертът по интернет Александър Исавнин обаче посочва, че за първи път държавата получава пълен технически контрол върху интернет. Законът, освен това, предвижда и съхраняването на огромен обем данни. 

Ред технически неясноти

Руският експерт отбелязва още, че до момента доставчиците на интернет са можели да работят при свободни пазарни условия. Отсега нататък обаче руската държава пряко ще се намесва - в бъдеще движението на данни в автономния руски интернет ще бъде направлявано от специални центрове в страната. Но необходимата инфраструктура тепърва трябва да се изгради, а фирмите-доставчици на интернет трябва да си осигурят необходимото оборудване, което ще позволи на Роскомнадзор (руския орган за медиен контрол) пряко да контролира съдържанията и да направлява движението на данни, разяснява "Ди Велт".

Немаловажен е и въпросът с финансирането на начинанието, отбелязват германските медии. Целта е постигането на независимост от американските концерни, където досега са били съхранявани голяма част от данните. Руснаците отдавна се ядосват от това, че западните концерни имат достъп до ценните бази с данни, посочва "Ди Велт". А руският вестник "Коммерсант" цитира експерт, според когото за пълното инсталиране на нужното оборудване ще са необходими около две години.

Разширяване на политическия контрол

Както посочва "Шпигел", критиците на новата мярка виждат в нея предлог за разширяването на политическия контрол в Русия. Становището на организацията "Репортери без граници" е, че така цензурата в интернет в Русия достига ново равнище. Според организацията, новият закон е посегателство срещу човешките права, като свободата на мненията и свободния достъп до информация. И в момента в Русия много сайтове (опозиционни) са блокирани.

"Шпигел" припомня опасенията на руснаците (участвали в многохилядни демонстрации срещу закона), че страната им ще се окаже изолирана в дигитален план, а контролът по линия на тайните служби ще се засили. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че Русия няма да излиза от глобалния интернет - World Wide Web. По-скоро съществувала опасност Западът да изолира Русия от мрежата. Затова страната имала нужда от независима дигитална инфраструктура за автономен интернет. Президентът Владимир Путин защити проекта като необходим за националната сигурност.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини