Още една природна забележителност е на път да изчезне

Изображение 1 от 2

    Ефектите от климатичните промени са различни и се наблюдават в почти всички точки на планетата. Докато при нас това е необичайно топлата пролет, то в другия край на света една природна забележителност е на път да промени своя величествен облик.

    Водопадът Виктория е най-големият в Африка, един от най-големите е и в света. Широк 1.7 км и висок между 90 и 107 метра в различните си части, водопадът се намира на границата между държавите Замбия и Зимбабве - на територия, която е част от два национални парка. Подхранва се от река Замбези, а местните го наричат "гърмящ дим". 

    В момента нивата на водата във Виктория са толкова ниски, колкото не са били от 1995 г. А притокът на вода към него е спаднал до минималните 100 кубични метра в секунда. Рекордът е достигнат през 1977 г., когато кубичните метри в секунда са цели 6172.

    Основната причина за това явление е дългото засушаване в района, липсата на валежи и постоянно покачващите се средни температури, които понякога достигат и до 50 градуса по Целзий.

    Едно от първите последствия от тези климатични промени е предстоящото спиране на работата на двете водни електроцентрали по поречието на река Замбези, което със сигурност ще се отрази на електроподаването.

    Туристическите атракции, като рафтинг по реката, също скоро ще останат в миналото. Отливът на туристи, желаещи на посетят водопада, ще окаже своя ефект върху икономиката на двете страни, между които се намират. 

    Но по-страшното в случая е друго. Районът около водопада Виктория е защитена местност с богата флора и фауна, която усеща пряко негативите на затоплянето и засушаването, пише Bloomberg.

    Най-потърпевши се оказват слоновете, като в двата природни парка в рамките на последните два месеца са загинали над 100 екземпляра. Големите бозайници нямат достъп до достатъчно вода.

    Сушата вече се отразява и на местното население, което не може да си набави достатъчно за питейни нужди. Птиците също измират, тревата и дърветата увяхват, а прогнозите са все по-мрачни...

    Източник: lifestyle.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини