На 9 ноември 1934 е роден Карл Сейгън (видео)

На 9 ноември 1934 в Бруклин, Ню Йорк е роден Карл Сейгън - един от най-изтъкнатите астрофизици и популяризатори на науката през ХХ век.

Неговата работа се основава на научния скептицизъм и секуларния хуманизъм.

Той създава научната дисциплина астробиология и предлага идеята за програмата СЕТИ за търсене на извънземен разум.

Сейгън взема активно участие в програмата "Вояджър" на НАСА. 


Карл Сейгън е световно известен с научно-популярните си книги и със съавторството си в телевизионния сериал "Космос". Автор е и на романа "Контакт", въз основа на който е заснет през 1997 г. едноименния филм с Джоди Фостър в главната роля.

През 1976 г. от Карл Сейгън и Айзък Азимов е основана организацията Комитет за скептични разследвания (Committee for Skeptical Inquiry - CSI) . Целите на тази организация са популяризиране на здравословния скептицизъм.

Вдъхновяващи цитата от Карл Сейгън.

"Извънредните претенции изискват извънредни доказателства".

"За малки същества като нас, хората, огромността на света може да се понесе само чрез любовта."

"Азотът в нашето ДНК, калцият в зъбите ни, желязото в кръвта ни, въглеродът в ябълковите ни сладкиши са създадени от избухнали звезди. Изградени сме от звезден прах."

"Какво страхотно нещо е книгата. Тя е плосък обект, направен от дърво с гъвкави части, върху които са напечатани забавни тъмни завъртулки. Но е нужен само един поглед към тях и влизаш в главата на друг човек, може би някой, който е мъртъв от хиляди години. През хилядолетия авторът говори ясно и в тишина в главата ти, директно на теб. Писането може би е най-великото човешко откритие, което свързва хора, които никога не се запознават; хора, живеещи в различни епохи. Книгата е доказателство, че човечеството умее магията."

"За мен е много по-добре да приемеш Вселената такава, каквато е, отколкото да преследваш измислицата, колкото и задоволителна да е тя."

"Всеки един от нас, от перспективата на Космоса, е ценен. Ако едно човешко същество не е съгласно с теб, остави го да живее. В стотици милиарди галактики няма да намериш друго като него."

"Мозъкът е като мускул. Когато го използваме, се чувстваме много добре. Разбирането носи щастие."

 "Погледнете отново тази точка. Това е. Това е нашият дом. Това сме ние. На нея всеки, когото обичате, когото познавате, за когото сте чували, всяко човешко същество, което някога е съществувало, е живяло живота си. Силата на нашето щастие и страдание, хиляди убедени религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и бракониер, всеки герой и страхливец, всеки създател и разрушител на цивилизации, всеки крал и поданик, всяка млада влюбена двойка, всяка майка и всеки баща, дете с надежди, изобретател и изследовател, всеки морален учител, всеки корумпиран политик, всяка "суперзвезда", всеки "велик диктатор", всеки светец и грешник в историята на нашия вид е живял там - на купчина прах, осветена от слънчевия лъч."

Източник: nauka.offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини