Обсъжда се възможност за свързване на Александруполис и Димитровград покрай газовата връзка България-Гърция

    Газовата връзка България-Гърция ни свързва директно с Александруполис и ще бъдат обсъдени възможностите за изграждане на път между Александруполис и Димитровград, за да се свържат Черно море и Егейско море.

    „Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, а ние ще имаме Егейско море и то без войни, а на базата на взаимноизгодно сътрудничество“. Това каза министър – председателят на България Бойко Борисов по време на инспекцията, която направи по строителните работи за изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция – България.

    Газопроводът се проектира, за да свърже гръцката национална газопреносна система и Трансграничния газопровод TAP. Стартът беше даден през май от премиера Бойко Борисов и гръцкия министър-председател Алексис Ципрас.

    При обхода премиерът беше придружен от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланиците у нас на Азербайджан Наргиз Гурбанова, на Гърция Димитрис Хронопулос и на САЩ Херо Мустафа.

    При разговора със строителите на терен днес, между хасковските села Войводово и Орлово, премиерът получи уверение, че работата ще бъде свършена няколко месеца по-рано от предвиденото.

    „Догодина по това време България ще може да доставя втечнен газ от Америка, от Катар, от Кипър, от Египет, от Азербайджан. Догодина ще можем да кажем на българите: вие нямате никаква зависимост и може да доставите газ отвсякъде и никой не може да ви спре“, коментира министър-председателят.

    „Това е мечтата на много поколения политици. “, посочи на терен важността на проекта премиерът. Бойко Борисов припомни, че Българската държава е изтеглила с банкова гаранция заем от близо половин милиард лева.

    Двете фирми, спечелили обществените поръчки за доставката на тръбите и за строителство, са гръцки. „Това показва, не само че сме отворени и прозрачни, но, както винаги съм казвал, България и Гърция трябва така да си разпределят ресурсите и възможностите,  че те да ползват Черно море и Дунав, а ние – Егейско море. “, посочи премиерът. Бойко Борисов подчерта, че с реализацията на газовата инфраструктура ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ.

    „Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност“, каза посланик Мустафа.

    Посланикът на Гърция Димитрис Хронопулос подчерта, че в сравнение с преди 10 години България е различна държава, като визира инфраструктурата.

    „За мен и за Азербайджан това е исторически момент.  Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден“, каза посланичката на Азербайджан Наргиз Гурбанова.

    Интерконекторът между България и Гърция е сред приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод. Освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

    Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

    По време на обхода премиерът получи информация и за спасителните археологически разкопки по трасето на газопровода.

    „За да се изгради интерконекторната връзка, първо трябва да се направи археологията, да се извадят артефактите, те да отидат в българските музеи. Ние първо пазим археологията, природата и след това строим“, посочи пред дипломатите българският премиер.

    Археолозите са работили през последните две години по трасе от 150-160 километра в областите Кърджали, Хасково и Стара Загора, и Ямбол, посочи шефът на НАИМ доц. Христо Попов.

    Проучени са общо 25 обекта в спасителните разкопки.

    Днес бяха показани някои от артефактите. При представянето присъстваха шефовете на регионалните исторически музеи и някои от ръководителите на разкопките.

    Между селата Орлово и Войводова е последният археологически обект на проучване, който е завършен буквално преди седмица. Останките са от селище, съществувало на това място преди 4 хил.години. Част от находките, показани днес, са от бронзовата и желязната епоха, от античността – монети, стрели, длета за производство на метални изделия. 

    „Много сме благодарни на археолозите. Вярно –  4 милиона ни струва на държавата, но разбирате колко ни е важно бързо да се освобождават трасетата. Вие го направихте – ние изчакахме, но и музеите ни се пълнят с артефакти. “, каза премиерът Борисов пред археолозите и дипломатите.

    „И съвременния живот, и неговите необходимости, и това, което трябва да пазим като културно-историческо наследство, вървят ръка за ръка“, каза доц. Попов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (22)

    • 1
      Ге
      ГЕРБ
      53 -20
      14:04, 11 ное 2019
      Щом Цветанов започна с критиките към началника, Винету е към края на кариерата си.
    • 2
      Du
      Dudu
      32 -9
      14:25, 11 ное 2019
      Американците натиснаха гръцкото правителство да спре приватизацията на пристанище Александруполис. Защо? Две причини: енергийна - там ще има огромен терминал за сгъстен газ, който ще се кара от САЩ и ще продължава към България и Румъния! В тази връзка е втората причина, военната: сухопътна, въздушна и морска база на САЩ! Целта е да се държи Тракия под контрол, да се пречи на "Турски поток"... Границата с Турция там е на 15 км.. А пътят към България пак е по тяхна заповед, а не борисова инициатива. Явно ще има ново трасе по-назапад, не покрай Марица, защото от другата страна е Турция!
      • Гл
        Гледан вече филм.
        18 -5
        18:03, 11 ное 2019
        Един ден американците ще си тръгнат без да си събират багажа, както в Сирия, а турците няма да питат кой е сайбията и кой го е плащал.
    • 3
      Ко
      Комарницки
      37 -11
      14:35, 11 ное 2019
      Тая карикатура омръзна и на карикатуриста и на публиката.Главният инспектор на главните инспектори по всичко.
    • 4
      От
      от тъп по тъп
      23 -8
      15:02, 11 ное 2019
      Защо ни лъжат? Прости ли сме като тях? Ние имаме малко потребление на газ. То се доставя от Русия по един самоубийствен за нас договор. Ползваме или не определено количество газ, ние сме длъжни да го плащаме на руснаците. При това положение за каква диверсификация става дума? Или заради подлагането на някой и на изток и на запад ще плащаме двойно повече природен газ, отколкото потребяваме.
    • 5
      По
      Порчо
      32 -19
      15:06, 11 ное 2019
      Прави се връзка между Гърция и България, обаче нито Александропол е включен, нито Димитровград. А това са евентуалните големи ползватели по трасето. Каква е тогава целта на този газопровод?
      Мнение:
      Да е резервен път за краварите, ако отношенията Турция - ФАЩ се скъсат.
      Да се опита да измести руския евтин газ за Западна Европа.
      Защото явно ние сме много смешен консуматор на този вид гориво. Защо тогава е толкова ентусиазиран генерал-губернаторът на територията!
      Мнение:
      Защото му предстои посещение при началника му във ФАЩ и той иска да му докладва за добре свършена поръчка. А от него зависи колко още ще е генерал-губернатор.
      • Му
        Мустафа
        15 -21
        15:50, 11 ное 2019
        Свиквай, русоробе. Виж коментара
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        13 -14
        20:11, 11 ное 2019
        Пор, къв евтин руски газ бе!!??...
        Втечнения американски газ е почти наполовина по-евтин с транспортните разходи...
        Аман от вашите хибридни опорки...
        По тръбата ще тече газ от Азербеджан, Ирак, Сирия, Саудитска Арабия, Катар, Израел, Египет и от мн други.... .. Е това е диверсификация.......
        Като са уж братушки, що ни продават газа най-скъпо в ЕС!?...... За последните 6 години България е платила с 319 млн. долара повече от Австрия за природен газ заради дългосрочния си договор за доставка с Русия...... Плащаме двойно по - висока цена на руснаците от Германия, Австрия и др.......!!!!!!
        Кво ти сториха толкоз САЩ?!....
        Истината е, че между САЩ и Русия разликата е като между електромобил,, Тесла'' и каруца с магарешки впряг....
        ЕДНА ВЕРИГА ЗА ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО В
        САЩ-- "УОЛ-МАРТ" ГЕНЕРИРА ПО-ГОЛЯМА ГОДИШНА ПЕЧАЛБА ОТ ЦЯЛАТА РУСКА ПЕДЕРАЦИЯ....
        Нищо не ни е дала Русия... Само ни е ограбвала..... Западаща империя с мизерно живеещо население на ръба на физическото оцеляване....
        Корупция, престъпност и упадък.... Глад, мизерия и алкохолизирано население.... Това е Русия....
        И наричай САЩ с истинското име....
        Страх те е май!!!!.....
        Мрете от злоба, хлебарки дрисливи....
        А България продължава да следва евроатлантическия си път успешно...
        А такива, като вас, трещялници--размазани от омраза, СВИКВАЙТЕ...
        Дълго още ще лапате пожарникарския маркуч..
        Ха ха ха ха хааа
      • Ал
        АЛ ЙО- BG
        7 -2
        00:52, 12 ное 2019
        Споко бе човек ще пукнеш някоя вена.Какво ни е дала САЩ ? Два ТЕЦ-а ,заради които се оскъпява тока и няколко стари самолета някога, евентуално,може би,едва ли.От къде САЩ имат газ,че и да изнасят? Ако имаха газ нямаше да добиват шистов газ по метода "фракинг",който метод уврежда природата и може да предизвика земетресения.Наскоро във Великобритания забраниха изследването за шистов газ и добиването му като доказано вредено,така че от другите страни съм съгласен да получаваме газ но от САЩ не,защото вредните вещества влагани при добиването на шистов газ ще отровят и без това отровения въздух който дишаме.Евро-атлантическия път ли изискваше да си съсипем икономиката(индустрия и селско стопанство), да харижем най-ценните мини на чужди компании срещу нищожни концесии, в пъти по-ниски от колкото плащат в други държави и без отчетност на добитото количество злато , други ценни метали и суровини.Същата ли е причината в България да няма вече и една цигарена фабрика ,въпреки че сме производители на тютюн,а всички наши съседи да имат цигарени фабрики.Няма разумен човек който да се върже на твоите бръщолевения за добрия САЩ и лошата Русия, те са еднакви ,само че преди имахме индустрия.Няма смисъл да изброявам всички големи заводи.Достатъчно е само да споменем "Кримиковци", хим. заводите във Видин и Враца циментовия в Димитровград , ХИММАШ- Хасково и т.н. Всички искат контролират територията на бившата държава България заради стратегическото и местоположение и да използват ресурсите и.Кофпомпаджията- Боко "средните пръстове" не ми го хвали.От началото на "прехода" та до наши дни винаги съм си мислел че всяко следващо правителство не може да надмине предишното по кражби, но винаги са ме опровергавали,а Боко с размаха с който действа , направи така че всички преди него да изглеждат като ц-игани-кокшкари или крадци на дребно.
    • 6
      ce чyвcтвaм гopд cин и внyk нa xopa пocяли пoнe eднo дъpвo, пoлoжили пoнe eднa ocнoвa нa kъщa и пoдaли пoнe eдин път pъka нa няkoй в нyждa, в тaзи дъpжaвa! Глeдax дocтa твoи изkaзвaния и зaбeлязax, чe имa дocтa яpocт и нeдoyмявaнe в oчитe ти- зaщo xopaтa нe тe xapecвaт- e.. ceгa щe ти oбяcня зaщo…
      Пpичинитe ca няkoлko oт мнoгoтo, нo aз щe cпoдeля тeзи, koитo cъм cpeщaл oт пъpвo лицe.
      Ceщaш ли ce зa мaшинaциитe в бoлницитe? Ceщaш ли ce kak лekapи нa пo-виcokи нивa, oбявявaт цeни зa инплaнти, koитo вcъщнocт минaвaт пpeз здpaвнaтa kaca и излизa, чe пaциeнтa cи ги плaщa двa пъти.
      Ceщaш ли ce зaщo млaдитe бягaт oт Бългapия? Ceщaш ли ce зaщo имa тoлkoвa гoлямa пpecтъпнocт? Ceщaш ли ce зa yмишлeнo пocтaвeнитe oлигapcи във вcekи eдин пo-мaлъk гpaд? Ceщaш ли ce kak пoддъpжaт eлekтopaтa? Ceщaш ли ce бaтe зa kakвo ce вдигaт цeнитe нa гopивaтa, нo caмo в Бългapия? Ceщaш ли ce бaтe зaщo xopaтa ca глaдни?
      Ceщaш ли ce бaтe kak yмишлeнo във вcekи гpaд cи имa чoвek? Koй чoвek ли? Oнзи зapaди, koйтo e и пpиkaзkaтa, чe ako нe cи чoвeka нa чoвeka- нe cи чoвeka? Мнoгo xopa eдвa ли щe мe paзбepaт, нo aз cъм yбeдeн, чe ти идeaлнo мe paзбиpaш ! Ceщaш ли ce бaтe зa лиxвapитe?
      Ceщaш ли ce, чe тeзи xopa ca пoддъpжaни oт дpyги xopa caмo и caмo, мaлkoтo ocтaнaлo фykapийcko нaceлeнийцe дa бъдe пoд нeчии koнтpoл?
      Ceщaш ли ce бaтe kak зa 12 чaca нaмepиxa “yбиeцa” нa pyceнckoтo мoмичe Виkтopия…? Kaтo нa eднa ekcпepтизa минимaлния cpok зa oтгoвop e 3 дни, пak пoвтapям МИНИМAЛНИЯ…Ceщaш ли ce бaтe зa AЛO-ИЗМAМНИЦИТE, oт kъдe имaт дaннитe нa възpacтнитe дaми aдpecитe,тeлeфoннитe нoмepa, дoлнoтo бeльo, нoмepa нa шyшoнитe и т.н. Мoжe би …. пoлиция, бaнkи….
      Ceщaш ли ce бaтe зa oпpeдeлeни cтpykтypи в пoлициятa? Ceщaш ли ce kak във вcekи гpaд paзни фигypи oт ъндъpгpayндa ca нeдoceгaeми ?
      Ceщaш ли ce kak дилъpи тpoвeщи дeцaтa (yмишлeнo) ca нeoбeзпokoявaни гoдини нapeд дokaтo в oпpeдeлeния гpaд влизaт kилoгpaми нapkoтици нa мeceц и ca paзпpъckвaни, дokaтo ce oтчитaт c paзни пo-мaлkи, зaлoвeни c пo 5-10гp. зa дa и им въpви paзkpивaeмocттa? Ceщaш ли ce, чe имa oщe kyп дpyги нeщa, зa koитo ce знae oт kъдe зaпoчвaт и kъдe cвъpшвaт?
      Ceщaш ли ce бaтe? Ceщaш ли ce зaщo ce избивaт живoтнитe? Ceщaш ли ce зaщo “Тypckи пoтok”, щe минaвa тoчнo пpeз ceлaтa kъдeтo имaшe YЖ чyмa??? Иckaм caмo дa oтбeлeжa, чe тpъбaтa въpви пo cтъпkитe нa Чyмaтa пo oвцeтe в Cтpaнджa и пo пpaceтaтa в Шyмeнcko и Вapнeнcko Kakвo нeщo e cъвпaдeниeтo….Ceщaш ли ce зaщo щe cмeнямe kacoвитe aпapaти и coфтyepитe? Ceщaш ли ce зaщo нeyдoбнитe ги cчyпвaт oт пpoвepkи, a oт xopa cвъpзaни c ЧOВEЦИТE нямaт пpoблeми? Ceщaш ли ce зaщo мaлkитe aптekи и мaгaзини тpябвa дa зaтвopят? Ceщaш ли ce зa пpoтecтa нa мaйkитe нa дeчицa c yвpeждaния? Ceщaш ли ce зa глaднитe възpacтни xopa, koитo eдвaм eдвaм cвъpзвaт двaтa kpaя и koитo xopa цял живoт ca ce тpyдили c poбckи тpyд…CEЩAШ ЛИ CE БAТE ЗA..ЗAВOДИТE нa Бyлгapтaбak kъдe ca? (Зa Xюндaй щe cи гoвopим дpyг път)Kaжи ни БAТE KOЛKO пpeпpa Пeeвckи пpeз Бyлгapтaбak? KOЛKO милиapдa koнтpaбaндa opгaнизиpa и пokpи зa Cиpия и Иpak пpeз тpитa ти мaндaтa? Koлko e твoят дял в Бyлгapтaбak?
      KOЛKO пъти cи ce cpeщaл cъc Caлaм Kaдep Фapaдж? KOЛKO фиpми и бизнecи cмaчkaxтe и зakpиxтe c Пeeвckи и Цвeтaнoв? KOЛKO cъдби yнищoжиxтe?
      KOЛKO здpaвo тe дъpжaт Epдoгaн и Пyтин зapaди koнтpaбaнднитe kaнaли зa kaптaгoн и цигapи? Тpeпepиш ли нoщeм? KOЛKO плaти Пeeвckи, зa дa cи избepe Цaцapoв зa глaвeн пpokypop? ГЛEДAЛ ли cи зaпиcитe oт oфиca нa Гepгoв, пpи „плaщaнeтo“? KOЛKO плaти Пeeвckи, зa дa cи избepe Гeшeв зa глaвeн пpokypop? KOЛKO? Или вeчe нe плaщa, a caмo издaвa зaпoвeди, a ти cлyшaш и изпълнявaш? KOЛKO тe e cтpax? Koлko ти ocтaвa и kъдe щe бягaш? Cънyвaш ли бaй Cтaвpи? Ckopo. Пoздpaви нa дeбeлoтo мoмчe.
      Ceщaш ли ce бaтe зaщo нямa kpъвoдapитeли? Пyбличнa тaйнa e, чe тaka ce ocигypявaт дoбpи дoxoди нa poмитe и вcичkи cи зaтвapят oчитe. Чoвek в тeзи cлyчaи e в бeзизxoдицa и тe cи пoзвoлявaт дa иckaт нecepиoзни cyми.
      Cпoдeлeтe и ce бopeтe cpeщy мaфиятa, koятo ни oгpaбвa и yбивa!
      Ceщaш ce бaтe- зa мнoгo нeщa ce ceщaш….Пpoшka нямa, пoмним вcичko…..
      Дa живee Бългapия!
    • 7
      Jo
      John
      9 0
      15:34, 11 ное 2019
      какво е туй нещо Кипар?
    • 8
      На
      Наблюдател
      15 -19
      17:55, 11 ное 2019
      Като четох тук, големи разбирачи има по всичко. Вс... Виж коментара
      • Dj
        djjfsdjf
        7 -17
        18:29, 11 ное 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ив
        Иво
        10 -10
        18:30, 11 ное 2019
        Наблюдател -не се хаби, на селското мислене нищо не може да му уйдиса !И Господ да слезе да ни управлява, и по него ще има плюене и мазане с кирливата хавлия! Българче - това си е нарицателно - за всичко негативно , за което се сетиш ! А плюенето е най- малкото нещо от тях !
    • 9
      Да
      Данко хаирсъзина
      17 -9
      18:44, 11 ное 2019
      Тия двамата преди мен Абе вие толкова големи абдали ли сте бе не виждате ли колко му е ума на пожарникаря и на шайката около него Я се вземете в ръце размърдайте си мозъците вземете някой частен урок при знаещи хора и не пишете хвалебствия за банкенския плъх
    • 10
      Ka
      Kaun
      15 -5
      19:50, 11 ное 2019
      Нещо не разбах... Да се направл път, който да свързва Димитровград с Александруполис... Ами че то си го има, бе: Димитровград - Хасково - Кърджали- Маказа- Комотини- Александруполис! Има и заобиколен през Свиленград. Какъв още път трябва???
    • 11
      Бе
      Белене
      6 -2
      21:35, 11 ное 2019
      BG у гъзо да ти е изрод мръсен !
    • 12
      Ми
      Мирянин
      12 -6
      22:03, 11 ное 2019
      Боже,какъв тежък грях сторихме,боже , че ни изпрати тоя !
      • На
        Нафарфорий
        3 -2
        14:33, 12 ное 2019
        Вие го извикахте, чадо.
    • 13
      По
      Попето
      5 -6
      10:01, 12 ное 2019
      Човекът иска скоростен път бе ганьовци тъпи аутобан иска човека да ви направи не го плюйте за всички нас го прави бе серсеми
    • 14
      Ми
      Мирянин
      2 0
      22:12, 12 ное 2019
      Попе, изглежда и ти си като него с едната се кръстиш а с другата крадеш.
      Серсем си ти защото не можеш да си отвориш очите , може би пък и така да ти отърва на теб и шайката около теб!
    • 15
      Сл
      Слави Трифонов
      2 0
      22:24, 12 ное 2019
      Нафарфорийй... в кой век живееш не сме го извикали ние , натресаха ни го такива ,като теб и Мустафа !
    Последни новини