Драстично се покачва броят на диабетиците. Стрес, лоша храна и обездвижване са основните причини

    Стресът, некачествената храна и неправилното хранене са някои от основните причини за драстичния скок на болните от диабет, не само в Хасково, но и в страната.

    Според статистиката, само за два дни в рамките на превантивната кампания срещу диабета на МБАЛ- Хасково, от 47 прегледани, десетина са с много високи стойности, а осем дори са постъпили в болници.

    Прегледите за измерване на кръвната захар продължават до края на седмицата, има и още инициативи от кампанията в Хасково, посветени на Световния ден на диабета-14-ти ноември.

    В подкрепа на инициативите е и д-р Николай Колев, който е председател на Управителния съвет на Районната лекарска колегия в Хасково.

    Не само на 14-ти ноември, а в цели три седмици ще върви кампанията на МАБЛ- Хасково. „Идеята е диабетът да се представи с всички негови усложнения. Това е заболяване, което изисква мултидисциплинарен подход в терапията. Това означава, че трябва да се проследяват всички възможни усложнения, които възникват-диабетната полиневропатия, диабетното стъпало и диабетната ретинопатия и затова е необходим ежегоден контрол“, казва д-р Галина Караджова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

    Д-р Караджова съветва здравите хора да си правят изследвания поне един път в годината за нивото на кръвната захар. Особено, ако имат в наличност някои от следните показатели: затлъстяване, повишени стойности на холестерола, високо кръвно, фамилна обремененост- все рискови фактори. „В света е доказано, че много са недиагностицираните пациенти, затова приканвам всички хора, които разпознават у себе си някои от рисковете да развият диабет, да дойдат и да се изследват при нас. Дори и да не успеят в рамките на кампанията, никой няма да върнем.“

    „Диабетът е хронично заболяване, за него лечение няма. Но можем да го контролираме, да поддържаме добри норми и да водим нормален живот“, казва д-р Караджова.

    Такава е ситуацията със Здравка Ангелова Тя е здравен работник. От 19 години е диабетик и спазва стриктна диета, пие и редовно лекарствата си. Не консумира захар изобщо, хапва пълнозърнест хляб, овесени ядки, зеленчуци. „Профилактиката е много важна, за да се чувстваш добре, не трябва да разчита само на медикаментите. Човек трябва да следи състоянието си непрекъснато. Трябва да се следват съветите на лекарите, да не се изкушаваш от храните, които не са добре за състоянието ти, защото всяко изкушение води до провал. Захарта ми е достигала до ниво 24 и съм стигала дори до припадъци. Сега правя сладкиши за семейството си, но аз не вкусвам. Това, което си позволявам е най-много един бонбон седмично.“, съветва тя хората в нейното състояние.

    И докато Здравка Ангелова редовно следи състоянието си, 73-годишният Димитър Колев, който влиза след нея в кабинета, ще измери кръвната си захар за първи път в живота си. Става ясно, че мъжът бил на профилактичен преглед и на вратата на докторския кабинет видял обявата за  прегледите от кампанията за диебет. Така се отзовал при д-р Караджова.

    Като при всички, които не са с доказан диабет, най-напред на Димитър Колев е измерена талията. Тези данни, височината му и килограмите са необходими да се изчисли коефициента за телесна маса. След това той попълва и въпросника за оценка на риска от развитие на захарен диабет тип 2. Накрая е и отчитането на нивото на кръвна захар при пробата с глюкомер.

    Всичко при 73-годишният мъж е наред. Но докато вървят изследванията той споделя :"Ям по пет ябълки на ден, полагам всеки ден физически труд, даже като няма какво у дома, понякога помагам на съседите и гледам да вървя пеша колкото се може повече.“

    „Това е перфектната схема за поддържане на здравето“, добавя д-р Караджова. И обяснява, че при адекватни мерки 90 % от случаите на захарен диабет тип 2 са предотвратими.

    Тя обяснява, че при повишен риск от заболяване, е хубаво да се започне с диета и да се мине към здравословно хранене.

    Може да се започне от намаляването на порциите. За тази цел чинията ни не трябва да е по-голяма от 18 см. и в нея да поберем цялата си закуска, обяд и вечеря. Половината храна в нея трябва да бъде от несъдържащи скорбяла зеленчуци: ябълки, банани, броколи, моркови, една четвърт от зърнени храни, а останалата една четвърт от месни протеини.


    В рамките на акцията ще се извършат обучения и презентации пред пациенти и лекари.

    Лекциите за пациенти са на тема: „Диабетна полиневропатия“ и „Здравословно хранене“ и ще се извършват в конферетната зала /до входа на Спешно отделение/ при „ МБАЛ- Хасково” АД на 14.11.2019 г. от 11 часа.

    В Очно отделение при „МБАЛ – Хасково” АД ще се организират безплатни очни консултации за „Диабетна ретинопатия” – усложнения и профилактика в седмицата от 18.11 до 22.11.2019 г.

    Прегледите ще се провеждат от 10.00 ч. до 12.00 ч. в Очно отделение при „МБАЛ – Хасково” АД / в сградата на Инфекциозно отделение, ет. 2 /.

    Консултациите ще се извършват след предварително записан час на тел: 038/ 606 728, от 13 до 15 ноември 2019 г. в часовете от 10.00 ч. до 12.00 ч.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ne
      nelicha - нелича
      17 -4
      19:24, 12 ное 2019
      Ох , да . При вида на тази медицинска сестра , ще ти се вдигни не само захарта , но и много други показатели . Горкия старец можело е да умре с усмивка на устата . А сега сериозно за болестта . Все пак сме най бедната страна и е напълно нормално да е така .
      • Ма
        МАНГО
        11 -3
        19:42, 12 ное 2019
        И страна с най-малко профилактични прегледи!
        Просто нивото на ни на здравна култура е мноооого ниско - както индивидуално, така и на професионално ниво.
      • Jo
        John
        0 -2
        12:33, 13 ное 2019
        абе съвсем не ги разбираш биологичните процеси, точно обратното - ще ти падне захарта!
      • Ne
        nelich - нелича
        6 0
        13:48, 13 ное 2019
        Съжалявам наистина. Компетентен съм в много области , но медицината не е сред тях . В контекста е написано , че се вдигат някои работи . На вас ви е известно за пещирестите тела нали ?
    • 2
      Ко
      Колчо слепеца
      9 -6
      20:15, 12 ное 2019
      Що се ядосвате бе момчета нали на Бойко Цецо Цецка Лилито Делянчо Добрев и останалите герберчета захарта им е в норма Яжте пийте и не мислете за тях
    • 3
      Те
      Тенчо
      8 -2
      07:20, 13 ное 2019
      Ето един от видимите резултати от диктатурата на ГЕРБ-ДПС!
    • 4
      Гр
      Гражданин
      2 0
      12:49, 13 ное 2019
      Ех, тези драскачи, в лицето на Красимира Славова, няма да да се научат на правопис и правилно поставяне на препинателните знаци. Освен това в тази нескопосано написана статия да се уточни: какви институции са МБЛ - Хасково и МАБЛ - Хасково?
    Последни новини