Броени часове до премиерата, РДТ "Николай Хайтов" в Смолян първи у нас поставя на сцена български роман -шедьовър

Изображение 1 от 4

    На 14 ноември в Смолян предстои премиерата на постановката на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ по забравения роман на Георги Божинов „Калуня-Каля“, който беше преоткрит наскоро и според критиката е шедьовър. Дълги години творбата остава незабелязана, но днес е един от най-преиздаваните и тиражирани исторически романи. За първи път на театрална сцена ще бъде представена трагичната история на Калуньо, добър човек, който искал да прави добро за народа и да оправи света в смутните години около Априлското въстание.

    В романа на Георги Божинов са описани събития, случили се около националноосвободителните движения на българите, но най-малко засяга участниците в тези движения.
    Главният герой на романа е богатият помак Калуньо. Докато личния му живот е доминиран от най-голямото му желание – да има дете, той бива въвлечен от своите приятели в башибозук, който унищожава цяло българско село. Ужасите, проявени към „каурите“ (българи), карат Калуньо да се обърне срещу своите и със средствата на насилието той започва да търси справедливост. Калуньо обявява война- като че ли на целия свят, за него свещена заради справедливостта, която накрая го погубва.
    Идеята за пренасянето на трагичната история на Калуньо на театрална сцена е на младия режисьор Благой Бойчев:

    „В тази история ме грабна желанието на героя да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, НО чрез насилие. Защото, ако човек се бори срещу злото със зло, то пак остава зло.“
    В ролята на Калуньо влиза актьорът Делян Илиев. Участват още актьорите от трупата на Родопски драматичен театър: Васил Читанов, Божана Мановска, Джована Галиарди, Борис Хаджийски, Асен Левов, Гергана Либова, Никола Орешков, Румен Бечев.
    Режисьор на постановката е Благой Бойчев, сценографията е на Мирела Василева
    а драматургията на Цвета Ерменкова.
    Автор на хореографията е Стефания Георгиева, а композитор на музиката Добромир Кисьов.

    Премиерата е от 19.00ч. на 14 ноември 2019 в РДТ "Николай Хайтов" в Смолян.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини