Цацаров: ВСС да реши дали да започне или не нова процедура за главен прокурор

ВСС да гласува как да процедира от тук нататък - дали да се открие нова процедура, или да се продължи сегашната процедура за избор на нов главен прокурор. За това призова магистратите главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на ВСС по прегласуването на избора за нов обвинител номер едно.

Коментарът си той направи във връзка с предложението на председателя на ВКС Лозан Панов да бъде инициирана нова процедура за избор на нов главен прокурор.

Предложението на Цацаров пред ВСС е дали се открие нова процедура, или настоящата процедура да продъжи след гласуване.

По отношение на думите на президента и връщането на указа се използвали няколко различни термини - съображения и позиция. В юридическия смисъл на думата няма мотиви и не съдържа каквито и да било аргументи според Цацаров.

Дали има или няма мотиви всеки един от магистратите може да го види, след като отвори Държавен вестник.

Мотиви за връщането на указа за нов главен прокурор няма, но президентът направи обръщение към медиите. Никой не омаловажава казаното от Румен Радев, защото всеки от нас, когато дава своя вот, трябва да гласува и да мисли върху това, което държавният глава е казал, подчерта Сотир Цацаров.

Главният прокурор Сотир Цацаров изтъкна, че указът на президента не съдържа каквито и да е юридически мотиви, както и предният указ - за избирането на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). "Нека не спекулираме, че в указа на държавния глава има мотиви. В указа няма мотиви. Най-малкото заради своята откритост позицията на президента трябва да бъде преценена и да бъде уважавана", каза още настоящият главен прокурор.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини