89,65 лв. тол такса от София до Бургас. Преглед на печата

24 часа

4-ма пробваха до последно да осуетят Иван Гешев да е главен прокурор, но 20 го избраха

Иван Гешев е новият главен прокурор на България. Въпреки напрегнатото заседание, безкрайните процедурни хватки в опит да се забави гласуването и много лични нападки между членовете на Висшия съдебен съвет 20 от кадровиците го подкрепиха за втори път. Очаквано, 4-ма гласуваха "против" - Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова. От заседанието отсъстваше Красимир Шекерджиев, който на 24 октомври беше "против" Гешев.

Новото гласуване се наложи заради отказа на президента Румен Радев да подпише указа за избора на Гешев. Той върна кандидатурата му на 7 ноември.

Труд

89,65 лв. тол такса от София до Бургас

Камионите с маса над 12 т с четири оси и емисионен клас Евро IV ще плащат 89,65 лв. тол такта за пътя между София и Бургас. Това предвижда проектът на Тарифа за тол таксите, публикуван за обществено обсъждане. Първоначално такса ще се плаша за 6050 км пътища.

Камионите с тегло между 3,5 т и 12 т ще плащат една и съща такса за всички категории пътища, но тя ще бъде от 4 ст. до 7 ст. на км в зависимост от емисионния им клас. Тези с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще плащат 4 ст.\км. За Евро III или Евро IV тарифата ще бъде 5 ст.\км, а за тези с най-ниската екокатегория - Евро 0, I или II - 7 ст.\км.

Например камион с маса между 3,5 т и 12 т и Евро V ще плати за преминаване по маршрута София-Бургас тол такса от 14,40 лв., за София-Варна - 16,11 лв., а за маршрута Варна-Бургас - 4,03 лв. Ако е с по-нисък еко клас - Евро IV, за пътя от София до Бургас таксата ще бъде 17,89 лв., за София-Варна ще плати 20,09 лв., а за Варна-Бургас - 5,05 лв.

Монитор

БНБ: Без отрицателни лихви по депозитите

Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат отрицателни, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов на конференция за банките и бизнеса в София. Според Христов растежът на икономиката и ниската инфлация в еврозоната ще се запазят още много дълго време, което автоматично се пренася в България заради валутния борд.

Това поставя в изцяло нова среда банките, но промяната ѝ минава през структурни реформи в икономиката, а не през парична политика, категоричен е Христов. По думите му проблемите у нас и в Еврозоната са идентични - застаряващо население и свиваща се работна сила. През следващата година безработицата няма да се увеличава, заплатите ще растат, спестяванията на домакинствата също ще се увеличат.

Сега

Първият ден от болничните няма да се плаща от 1 януари

Две скандални решения в осигурителната система прокарва управляващата коалиция. От 1 януари първият ден от болничните няма да се заплаща, като мярка срещу фалшиви болнични, а от 1 юли минималната пенсия ще бъде вдигната ударно на 250 лв. Така от една страна хора без осигурителен принос в системата ще получават толкова, колкото хора с пълен осигурителен стаж, а срещу осигуровките за временно обезщетение хиляди българи няма да получат нищо при боледуване.

Новините бяха обявени изненадващо днес в парламента след заседание на коалиционния съвет. След него пред медиите говориха шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова, вицепремиерът Красимир Каракачанов и лидер на ВМРО и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, предава Дарик радио. Както обикновено, тези ключови за системата решения ще бъдат прокарани между първо и второ четене на бюджетните закони без аргументи, без разчети, без анализи.

Капитал дейли

Повтореният избор на Гешев отново пътува към президента

Кандидатурата на Иван Гешев ще бъде повторно предложена на президента Румен Радев за назначаване като главен прокурор. Резултатът при днешното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС) е същият, както при първото гласуване на 24 октомври - 20 гласа в подкрепа на единствения номиниран за процедурата, и четири - против неговата кандидатура. Разликата е, че тогава сред четиримата съдии, които гласуваха против Гешев, беше съдия Красимир Шекерджиев, който днес не беше на заседанието, а в отпуск. Четвъртият съдия, гласувал днес против, бе Цветинка Пашкунова, която пък миналия път бе в отпуск.

Дума

Първият ден от болничния няма да се плаща

Първият ден на болничния няма да се плаща от 1 януари 2020 г. и остава за сметка на работника. Решението бе взето на коалиционен съвет на управляващите в присъствието на премиера Бойко Борисов, но не е ясно от кого е дошло предложението. Мярката се обяснява с опит за спиране на фалшивите болнични. По-късно синдикатите реагираха с гневни коментари и обявиха, че искат спешна среща с премиера. Бизнесът изрази задоволство от решението.

Мнозинството обяви още, че минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 250 лева от 1 юли. Красимир Каракачанов обяви, че увеличението ще засегне около 800 000 души.

От януари държавата ще поеме таксите за детски градини за деца от ниските слоеве на обществото и маргиналните групи, които са на възраст от 4, 5 или 6 години.

Стандарт

Над 1 милион гледат Трифонов на вечер

Според данни на "Би Медия Консултант" достигната аудитория, на национална база за възраст 15-70 години, на 7/8 TV за часовия пояс - 19:00 - 23:45 часа за сряда, 13 ноември, по основни демографски показатели е 1 милион 127 хиляди 480 зрители. Лидер по зрителски интерес отново е "Вечерното шоу на Слави Трифонов" с достигната аудитория на национална база от 12.7 процента. "Вечерта на Ку-ку Бенд" се нареди на второ място с 11.9%. Обзорното предаване "TV Digest" е трето с 10,4%. Следва "Шоуто на сценаристите" с 9,2%, времето с Ванката - 8,4% и "Студио Хъ" с 7.1%. 19.7 процента от зрителите са жени, а 19.4% са софианци.

Земя

Гурбетчиите хранят България

Бългapитe, живeeщи в чyжбинa, ca изпpaтили у нас 1,176 млpд. eвpo пpeз 2018 г. Това пoĸaзвaт дaнните нa Eвpocтaт. Πpeминaвaнeтo нa пcиxoлoгичecĸaтa гpaницa oт 1 млpд. eвpo ce cлyчвa зa пpъв път в иcтopиятa, a нa гoдишнa бaзa ce oтбeлязвa нapacтвaнe нa изпpaтeнитe cyми oт пoчти 25%.

Оĸoлo 80% oт парите са дoшли oт българи, живeeщи в paмĸитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз. Cъщeвpeмeннo cyмитe, ĸoитo ca изпpaтeни oт cтpaнaтa ĸъм живeeщи в чyжбинa, ca знaчитeлнo пo-мaлĸo и възлизaт нa eдвa 20 млн. eвpo, тpи чeтвъpти oт ĸoитo ca изпpaтeни ĸъм cтpaни извън Eвpoпeйcĸия cъюз.

Taĸa oбщият бaлaнc нa пapичнитe пoтoци e cилнo пoлoжитeлeн зa Бългapия и възлизa нa 1,156 млpд. eвpo, ĸoeтo ĸлacиpa страната ни нa пeтa пoзиция ĸaтo нeтeн бeнeфициeнт oт eмигpaнтитe cи. B чeлнaтa чeтвopĸa ca Πopтyгaлия (3,071 млpд. eвpo), Pyмъния (2,714 млpд. eвpo), Πoлшa (2,544 млpд. eвpo) и Xъpвaтия (1,326 млpд. eвpo).

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Об
    обяснете
    4 -1
    07:50, 15 ное 2019
    Първия ден на болничните няма да се плаща от работодателя? Да не би обаче държавата да прехвърли на работодателя да плаща всички останали дни от болничния след първия ден? Защото държавата много обича да прехвърля всичко на работодателите.Моля пояснете.
  • 2
    Гн
    Гневен
    6 -2
    10:27, 15 ное 2019
    Ще плащате да се движите по пътя?! Това никога не е било! По турско не се е плащало, в Римската империя също хората са се придвижвали свободно и безплатно! Този Европейски съюз е най - лошото нещо, което е сполетяло населението населявало този континент.
    И ще ми говорят за свободно придвижване, то не е свободно то е платено!
    Ако нямаш пари, няма да пътуваш!
    Да ни е честита демокрацията!
    През тоталитарния режим се чувствах по - свободен отколкото сега!
    • Гл
      глупостииии, глупости
      3 -3
      10:47, 15 ное 2019
      Абе какво сте се затъжили в последно време за комунизЪма и надъхвате хората?Добре ли сте?За добри пътища трябва да се плаща.Винаги ще има второстепенни пътища по които може да се пътува като нямате пари.Някъде в Европа видяли ли сте добри пътища за които да не се плаща.Проблема не се състои в това че ще се плаща за пътищата е в това кой ще взема парите.Корупцията ни изяжда главата, не че ще се плаща за да се поддържат пътищата добри.
Последни новини