Мегалитен храм на 3 000 години, обслужващ култа към водата, открит в Перу

Изображение 1 от 4

    Екип от перуански археолози откри мегалитен храм на възраст 3 000 години, в който се изпълнявал култ към водата.

    Религиозният паметник е дълъг около 40 метра и е разположен върху изворите в долината на река Зана на 800 км от Лима, съвременната столица на Перу.

    Във вътрешността на храма учените открили олтар, който вероятно е бил използван за провеждане на ритуали за плодородие с вода от река Зана.

    Мегалитната структура е открита в археологическия обект Хуака Ел Торо в Ламбайеке, Перу от екип учени, оглавяван от Уолтър Алва - археологът открил гробницата на владетеля на Сипан през 1987.

    Храмът се отличава със запазени големи каменни блокове и дълго стълбище.

    Откритието е уникално, защото представлява единствената мегалитна архитектура в Ламбайеке.

    Храмът бил открит през октомври, но новините за това били умишлено забавени, за да се избегне риска от иманяри.

    Храмът е построен във време, в което водата била смятана за божествена и се използвала в редица ритуали и религиозни практики, твърдят изследователи.

    Те успели да определят, че храмът е служел за изпълнение на култ към водата, като анализирали позицията и вида на олтара.

    Олтарът съдържа отвори, подобни на тези открити в други храмове през същия период.

    Археолозите идентифицирали кръгла колона, при която били открити доказателства за водни седименти.

    Храмът гледа към планината. Мястото, според учените, е церемониално заради следите от огньове.

    В него най-вероятно са се провеждали ритуали за плодородие.

    Перуанският екип открил 21 гробници на мястото на храма, за които се предполага че датират от 1 500 г. пр.н.е до 292 година.

    Във вътрешността на гробниците се намирали парчета керамика и метални предмети, като ножове, поставени точно до гробовете.

    Според археолозите е възможно гробниците да са били използвани повторно на по-късен етап, тъй като 20 от гробовете принадлежали на по-късната инканска култура Чиму, датираща от около 1 000 – 1 470 година.

    Водещият археолог открил и гробницата на владетеля на Сипан през 1987. Сипан управлявал народа на Моче, а останките му били открити непокътнати в Северно Перу.

    През 2007 Алва откри и няколко стенописи на възраст 4 000 години в Перу. Те изобразяват елен, хванат в мрежа, и се смятат за най-старите открити до момента стенописи в Америките.

    Източник: dailymail.co.uk

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини