Европа изхвърля струи водна пара, потвърди НАСА (видео)

Екип, воден от изследователи от центъра за космически полети на Годард в НАСА в Грийнбелт, Мериленд, потвърди следи от водни пари над повърхността на ледената луна на Юпитер Европа.

Европа е една от най-приоритетните цели в търсенето на НАСА на извънземен живот.

"Докато учените все още не са открили директно течна вода, ние открихме следващото най-добро нещо - вода във форма на пара", казва водещият изследовател и планетарен учен от НАСА Лукас Паганини в изявление на НАСА.

Според документ, публикуван в списание Nature Astronomy в понеделник, екипът на НАСА е открил водна пара, освободена от Европа, достатъчна, за да напълни басейн с олимпийски размери за минути. И да бъде забелязана от Земята.

От 17 наблюдения на обсерваторията W. M. Keck в Хавай, която използва спектрограф за откриване на химичния състав на атмосферите на други планети чрез сканиране на инфрачервената светлина, която те отделят или абсорбират, учените забелязват водна пара само в едно. Учените предполагат, че водна пара в Европа се наблюдава само при "редки локализирани събития с по-силна активност".

В продължение на много години учените подозират, че на повърхността на Европа има вода и няколко наблюдения подкрепят това. Преди повече от две десетилетия космическият апарат на НАСА "Галилео" откри доказателства за електрически проводима течност на повърхността на Европа. След това анализ през 2018 г. откри данни за масивни струи течност. Данните, събрани по-рано от космическия телескоп Хъбъл на НАСА, подкрепят съществуването им.

"Но в крайна сметка ще трябва да се доближим до Европа, за да видим какво наистина се случва", казва учен от екипа.

И такава мисия вече е планирана. Предстоящата мисия на НАСА Europa Clipper ще разгледа много по-отблизо ледената лунна повърхност след 2023 година.

Космическият кораб ще разполага с набор от камери, спектрометри и радар за изследване на дебелината на ледената обвивка на Европа и може би ще даде допълнителна информация за водните пари над повърхността на луната на Сатурн, докато извършва планираните 45 близки прелитания край нея.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини