Васко Василев: Концерт на Асенова крепост вероятно би било нещо незабравимо

Дни преди гостуването на виртуозния цигулар в Асеновград, билетите за концерта му вече бяха разпродадени. Както впрочем се случва във всеки град, където меломаните го очакват с нетърпение. След Стара Загора и Хасково, поредните две спирки в турнето му „Passion Flamenca Tour”, Васко Василев ще свири на сцената на читалище „Родолюбие“. Концертът му утре, 21 ноември, ще започне в 19:00 ч.

Успяхме да се свържем с него, а той, очаквано, бе повече от любезен да отговори на въпросите ни.

Г-н Василев, билетите за концерта ви в Асеновград са разпродадени отдавна, както всъщност се случва почти навсякъде. Очаквахте ли го или донякъде това ви учудва?

Това е най-големият подарък и комплимент, които може да получи един изпълнител. Оценявам много това отношение на хората да отделят и време, и пари, за да прекарат 2 часа с мен.

Всъщност как определихте кои градове да бъдат включени в „Passion Flamenca“? Или по-скоро въпросът ни е - как избрахте Асеновград, предвид че останалите спирки в турнето са големи области градове?

Ще си призная, че беше трудно – отначало мислехме да направим 5 или 6 концерта, но след това някак естествено ги увеличихме и в крайна сметка се оказа, че за 17-те дни, с които разполагаме като време, сме фиксирали 15 концерта. Асеновград е напълно непознат като публика за мен.

Кога за последно сте посещавал града ни? Например Асеновата крепост, Бачковския манастир или друга забележителност в района? Идвала ли ви е, да речем, идея да направите клип на фона на Асенова крепост? Доста музиканти се възползват от внушителния естествен „декор“ на крепостта?

Посещавал съм града като турист и за разходка. С дядо съм ходил много пъти в Бачковския манастир и ми е любимо място в България. Идеята за Асеновата крепост е страхотна, вероятно и като място за концерт би било незабравимо.

Какво да очакват вашите почитатели на 21 ноември в Асеновград? Кои произведения сте подготвили и включили в програмата?

Бих искал да ви изненадам… Ще подскажа само, че е фламенко програма с музика от Андалусия и произведения на Пако де Лусия.

Ще останете ли за автографи и среща с публиката или програмата ви е твърде натоварена? Ще зарадвате ли асеновградчани да им отделите известно време след концерта?

Разбира се. Би било несправедливо само вие да ме видите, искам и аз да видя публиката си. От няколко години това е традиция и много държа на нея, защото е възможност за обратна връзка. Няма да крия, че най-голям интерес имам към най-малките зрители – винаги когато има деца искам да знам какво им е харесало най-много.

С колко и кои музиканти да ви очакваме на сцената в Асеновград? И последен въпрос – с каква цигулка ще свирите?

Идвам с една прекрасна компания от двама испанци и един англичанин – Виктор Вайехо, който свири на кийборд и тромпет и с когото направихме всички аранжименти заедно, Хуан Хередия, който е изключителен перкусионист от Малага, един от основните музиканти във фламенко чил аут групата Чамбао, и Дейвид Бъкингам, който свири великолепно и е фламенко китарист. Цигулката, с която свиря в момента, е Калканиус от 1715 г., правена е в родния град на Паганини - Генуа.

Интервю на Asenovgrad.NET

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини