Манолова атакува манипулациите и фалшификациите в изборния процес в съда

С подаване на жалбата и с образуването на делото за касиране на изборите ние искаме да разобличим огромните манипулации в изборния процес и злоупотребата с гласовете на гражданите.

Това заяви бившият национален обществен защитник и кандидат за кмет Мая Манолова пред журналисти преди началото на първото съдебно заседание в Софийския административен съд за касиране на местните избори.

Манолова иска още да покаже, че така не може да се продължава и ясно с лицето си да се противопостави на фалшификациите на изборите.

"Искаме утре, ако по същия начин някой обере гласовете на Борисов и на неговата партия и подмени неговите протоколи, да знае, че има кой да го защити", отбеляза Манолова.

Тя смята, че като юрист представените доказателства по делото са многобройни и доказват тежки нарушения на изборния процес. Над 900 протокола на СИК са поправяни, коригирани и дописвани в нарушения на изборния кодекс, отчете Манолова.

"7 000 са недействителните бюлетини, 7 000 масов контролиран вот за Фандъкова в ромските секции. Ако съберем всички тези нарушения, те дават резултат, който е много по-голям от разликата между кандидатите на втори тур", посочи бившият омбудсман.

Манолова очаква справедливост и показване на изборните манипулации и фалшификации, направени на изборите в София. Според нея за това хората нямат доверие на изборния процес. Гражданите срещали Манолова и я питали "и какво сега, пак купиха и изманипулираха изборите".

"Ако се случи на борисовата партия някой да му открадне гласовете, да знае къде да се защити и това място да бъде българският съд", категорична беше Манолова.

По думите й инициативният комитет е представил огромно количество доказателства - 13 тома за тежки нарушения на изборния процес. Манолова даде за пример особено тежко нарушение на изборните правила, че сътрудници, назначени от Секционните избирателни комисии, са отваряли пликовете с протоколите и са извършвали поправки и корекции в тях.

"Това е грубо нарушение на закона, защото в Изборния кодекс пише, че запечатаните пликове с протоколите от Секционните избирателни комисии се представят пред Общинската избирателна комисия", подчерта Манолова.

При преброени 100% от подадените гласове за кмет на София Йорданка Фандъкова печели 209 542 гласа или 49.98% от вота, а Мая Манолова - 189 176 гласа или 45.13%.

От щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на изборния резултат още в деня на вота. Няколко дни по-късно те заявиха, че са готови с жалбата. От БСП заявиха, че нямат законови основания да внасят иск за касиране на резултатите, тъй като Мая Манолова бе независим кандидат, подкрепен от БСП

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини