Кои са българските имена в надпреварата за Оскар

Теодор Ушев, Петя Златева и Милко Лазаров са тримата българи в дългия списък с претенденти за наградите на Филмовата академия.

"Физика на тъгата" на Теодор Ушев по мотиви от романа на Георги Господинов е сред 90-те късометражни анимации, които се борят за "Оскар". Филмът е продуциран на Канадския филмов борд.

От всички 90 в анкета с участието на най-изявените директори на фестивали и кинокритици "Физика на тъгата" попадна сред трите заглавия, които събраха най-много гласове и са с най-големи шансове, съобщава БНТ.

Носталгията и неслучилите се мечти на едно поколение са основната тема на филма. Премиерата на анимацията беше на фестивала в Торонто, а миналата седмица той пожъна успех и пред българската публика.

Очакването на престижната сатуетка е добре познато за Теодор Ушев, защото през 2017 г. със "Сляпата Вайша" той достигна до финалните номинации.

В същата категория се състезава и анимацията "Задачи за деня" на Петя Златева. Анимацията е определена като красиво и тъжно пресъздаване на самотата в привидно нормалния ден. Режисьорката е част от "Компот колектив", които събира едни от най-талантливитие и изявени по света български аниматори.

"Ага" на режисьора Милко Лазаров е българското предложение в категорията, която вместо чуждоезичен, вече ще се казва международен игрален филм. В нея тази година се състезават 93 страни, което е рекорд.

Метафората за последното семейство и нарушената хармония превръщат в универсална история филма, който беше представен в конкурсната програма на "Берлинале". Заглавието спечели близо 40 награди на фестивали по целия свят. "Ага" е корподукция на БНТ.

До нощта на церемонията на 9 февруари, списъкът с филми, които се борят за "Оскар" ще става все по-кратък, а фаворитите - все по-ясни. На 16 декември ще станат известни 10-те претенденти във всяка една категория, които продължават напред, а на 13 януари ще бъдат обявени финалните номинации.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини