Хонконг празнува на улицата победа на демокрацията, след месеци протести (видео)

Продемократичните кандидати са постигнали големи победи в изборите за районни съвети в Хонконг, според резултати, огласени в понеделник сутринта. Много проправителствени кандидати, бивши народни представители, губят местата си, съобщи CNN.

Над 2,9 милиона души са гласували на изборите в неделя, които бяха определени като фактически референдум за продължилите почти шест месеца протести в полуавтономния китайски град. При повече от 95% обявени избирателни райони, кандидатите на демократичните сили изглежда печелат победа.

Пред CNN Кенет Чан, експерт по политика и управление в Хонконгския баптистки университет, заяви, че над 70-процентната избирателна активност, по-висока от всички други избори в историята на града, "е надвишила много прогнозите" и демонстрира ангажираността на гражданите на Хонконг към демокрацията и че те "разчитат тези избори да посочат изход от тази безизходица".

Общественият оператор RTHK определи резултатите като "разгром" и "потресаваща победа за продемократичния лагер", като мнозинството в 18-те областни съвета се очаква да е на демократите.

Кандидатите от опозицията заеха близо 90% от местата, съобщи телевизионният оператор.

След седмици на все по-бурни размирици, този уикенд беше изключително спокоен. Протестиращите призоваха хората да избягват да дават повод на правителството да прекрати изборите или да затвори избирателните секции по-рано.

В изявление в понеделник лидерът на Хонконг Кари Лам заяви, че нейното правителство "уважава резултатите от изборите".

"Има различни анализи и интерпретации в общността във връзка с резултатите и доста от тях са на мнение, че резултатите отразяват недоволството на хората от настоящата ситуация и дълбоките проблеми в обществото", каза тя. "(Правителството) ще се вслуша мненията на членовете на обществеността смирено и сериозно ги ще обмисли."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини