Управляващите взеха на мушка Booking и Airbnb

Законодателни промени в Закона за туризма, с които да се ограничи дейността на платформи като Booking и Airbnb са внесли в деловодството на Народното събрание депутатите от управляващото мнозинство Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти).

Двамата на практика предлагат въвеждането на забрана за свободното предлагане на апартаменти за настаняване чрез онлайн платформи.

Според текстовете, съчинени от тандема Стоянова-Симеонов, предлагането на такива жилища ще е възможно само ако те са категоризирани като места за настаняване според Закона за туризма. 

"През последните години се наблюдава "бум" в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и търсенето им чрез различни платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook групи и т.н. Тази дейност представлява активен бизнес, в който участват три страни: наемодател (в повечето случаи физически лица, закупили апартамента/апартаментите за лични жилищни нужди), посредник (електронна платформа, чрез която се осъществява отдаването/настаняването като услуга) и потребител/ потребители на услугата. По същество тя е предоставяне на настаняване в смисъла на туристическа услуга, която обаче в повечето случаи протича без спазване на Закона за туризма, в който е предвиден ред за предоставяне на този вид дейност/услуги", пише в мотивите на законопроекта.

Предложените промени въвеждат и санкции както за хората, които предлагат апартаменти за краткосрочно настаняване, така и за онлайн платформите, които публикуват оферти за такива места за настаняване.

"Който предлага туристическа услуга или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект по чл. 113, ал. 3 се наказва с глоба в размер на от 500 до 5000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв. независимо от наказанията по чл. 206"

Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно глобата е в размер от 5000 до 8000 лв, а имуществената санкция - от 10 000 до 15 000 лв.", пише в законопроекта на депутатите от управляващата коалиция.

В допълнение към тази разпоредба министърът на туризма се задължава при системни нарушения да подава искане до Софийския районен съд "да постанови всички предприятия, предоставящи обществени електронни услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници".

На председателя на СРС се вменява и екстремен срок за произнасяне по искането - 72 часа. А 24 часа след съдебното разпореждане офертите нарушители трябва да бъдат свалени, предвиждат още законодателните промени.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Му
    мутрата Тиква
    1 -1
    18:45, 25 ное 2019
    Забраняват ги, защото не дават рушвети.
    • Го
      гост
      0 0
      20:35, 25 ное 2019
      И да се спира интернетят незабавно на който не си е платил!!!
Последни новини