Харвардски професор: Facebook и Google вече могат да контролират абсолютно всеки

Харвардският професор Шошана Зубоф е уверена, че технологичните гиганти изграждат нова версия на капитализма, която заплашва западната демокрация. Ако те не бъдат спрени, американското и европейското общество ще заприличат на съвременния Китай. Професор Зубоф е на мнение, че нашето дигитално бъдеще е застрашено.

Google, Facebook и другите технологични гиганти дадоха на света много иновации и възможности за общуване. Но професор Шошана Зубоф от Харвардската бизнес школа е убедена, че вредата от тези компании е по-голяма от ползата.

В интервю за уеб портала Business Insider професор Зубоф отбелязва, че всички сме били прекалено очаровани от възможностите, които сме получили от интернет компаниите.

"Но след скандалите с изтичане на лични данни и разпространението на фалшиви новини мнозина започнаха да осъзнават, че за тези нови възможности ще трябва да се плати твърде висока цена."

Facebook, Google и Amazon не се занимават само със събирането на нашите данни – те изграждат нова форма на капитализма, базирана на следене и подслушване, каза още професор Зубоф. Тя може да бъде наречена "Надзорен капитализъм".

"Технологичните монополи тотално се разминават с основните принципи на капитализма. Те са се дистанцирали от населението в собствени общности. Те нямат нужда от нас като клиенти или служители. Всичко, което искат са нашите данни".

Професор Зубоф напомня, че въпреки че дават големи обещания за саморегулиране, големите технологични компании може да имат нужда от грубо напомняне, че те обслужват потребителите, а не обратното.

"Ако се наложи, нека да изключим Google и Facebook за един ден или една седмица, но да докажем, че тук все още управлява демокрацията", допълва Харвардския професор.

Надзорният капитализъм е идеология, която директно застрашава демокрацията. Малка група компании, работещи само за да увеличат печалбите си, действат срещу демокрацията, създавайки общество, управлявано от машини и алгоритми. Количеството на натрупаната информация е толкова голямо, че те могат да контролират абсолютно всеки.

В най-лошия случай човечеството ще се превърне в общество, напомнящо съвременния Китай – с тотален надзор и контрол на всеки един човек. Малцината, които откажат да дават своите данни на технологичните компании, просто ще бъдат изключени от системата и ще спрат да получават най-важните услуги.

Технологичното робство

Лобистите на големите технологични компании твърдят, че критиката срещу тях означава критика срещу иновациите и капитализма като цяло. Но Харвардския професор счита това за пропаганда.

Надзорният капитализъм твърде малко прилича на свободния пазарен капитализъм, счита Зубоф. Освен това, господството на няколко корпорации силно ограничава иновациите.

Професорът е твърде скептична относно способността на технологичните компании към саморегулиране. Тя счита, че за борба с Надзорния капитализъм са необходими строги законови мерки. Като например, събирането на информация за даден човек да не може да става без неговото съгласие.

"Освен това, трябва да бъде забранена търговията с прогнозирането на индивидуалното поведение на всеки човек. Това е твърде много прилича на търговия с роби."

Източник: kaldata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини