Златото е новата мания на Източна Европа

Златото е може би най-актуалната тема за лидерите на източноевропейските държави през последните дни. През тази седмица Полша си върна от Великобритания около 100 тона от скъпоценния метал и това я превърна в 22-рата държава в света по размер на резервите и в лидер в региона.

Унгария също от доста време работи в тази посока, като трупа запаси от метала. Действията на страните от региона доста наподобяват политиката на Русия и Китай, които работят в посока диверсифициране на резервите си и намаляване на тези в щатски долари, пише Bloomberg.

Още един пример в тази посока от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е Словакия. Бившият премиер на страната Роберто Фико, който има реален шанс да се завърне отново на власт, настоява пред парламента да застави централната банка да върне златните резерви, също съхранявани на Острова.

Както посочва той като причина? "Понякога международните ти партньори могат да те предадат", посочва той, визирайки пактът между Франция, Великобритания, Италия и Германия от 1938 година, с който Адолф Хитлер получава зелена светлина да получи част от тогавашната Чехословакия.

"Гарантирам ви, че ако нещо се случи, няма да видим и един грам от това злато. Нека да си го вземем възможно най-бързо", призовава Фико той. Бившият министър-председател добавя още, че Брекзит е риск за глобалната икономика и резервите на Словакия, намиращи се на Острова, са в опасност.

Решението Полша също да изтегли резервите си от Обединеното кралство също не беше обосновано по много по-различен начин. Гуверньорът на Централната банка на Полша Адам Глапински не изрази никакво съмнение за надеждността на Bank of England. По повод връщането на резервите на пресконференция той заяви, че това е желание страната да "демонстрира силата на икономика за 586 милиарда долара - най-голямата в Източна Европа".

В тази посока се работи през последните години, като Варшава е удвоила резервите си през последните две години.

Останалите страни от региона също не изостават. Унгария е активен купувач, като през миналата година увеличи резервите си десетократно. В Сърбия президентът Александър Вучич поиска от Централната банка да увеличи техния обем и да купи 9 тона злато през октомври. Румъния също имаше планове да върне обратно резервите си от Великобритания, но тази идея беше изоставена след падането на правителството.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини