56 изгладнели бели мечки обсадиха селище в Чукотка

Заради твърде топлото време в Чукотка 56 полярни мечки не могат да напуснат околностите на село Риркаипий и остават близо до хората, съобщи WWF Русия.

„Почти всички мечки са отслабнали. Сред тях има както възрастни, така и млади животни, има и женски с малки на различна възраст ”, цитира в съобщението Татяна Миненко, ръководител на мечешкия патрул, село Риркаипий (Чукотка).

Инспекторите от патрула правят обиколки на селото, дежурят в близост до детската градина и училището, за да избегнат срещи на хора и мечки. Всички социални събития в селището са отменени. Администрацията и доброволци се включват в разрешаването на ситуацията.

Според доклада, една от причините за тази ситуация може да бъде необикновено топлото време в района на нос Кожевников за началото на декември, поради което ледът в близост до брега не е достатъчно здрав, така че мечките не могат да напуснат селото, както обикновено.

„Ако ледът беше достатъчно здрав, мечките или поне някои от тях вече щяха да отидат в морето, където могат да ловуват тюлени или морски зайци. Междувременно те търсят храна по крайбрежието. Мечките също обичат да ходят из селата - да видят как живеят хората и в търсене на храна. Следователно въпросът с управлението на отпадъците, особено на хранителните отпадъци, е остър. Подобни ситуации се превръщат в норма. Затова трябва да се адаптираме към това, така че нито хората, нито мечките да страдат", обяснява Михаил Стишов, координатор на проектите на WWF-Русия за опазване на арктическото биоразнообразие.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини