Столичен златар и реставратор възстанови олтарния балдахин в църквата на Бачковския манастир

    В навечерието на Рождеството напълно възстановен ще бъде олтарният балдахин в главната църква в манастира. Оригиналният е от 1632 г. и е най-старият запазен в България. Изработен е от сребро, мед и бронз с цветни метални позлатени орнаменти, филигранни украси, запълнени с цветен клетъчен емайл. Някои метални части са били позлатени, също и куполният диск с изображението на Христос, "таванът" и куполите върху него са от позлатено сребро.

    Новината бе съобщена на страницата на манастира във Фейсбук:

    "Сега, олтарният балдахин е събран и възстановен върху Св. Престол, след не особено внимателното му сваляне преди около 10 години. Извършената прецизна реставрация е от реставратора Милен Воденичарски, който върна балдахина в изначалната му прелест. Извършено е пълно възстановяване, нанесена е нова позлата, липсващите частички са възстановени, емайлът е почистен и където трябва възстановен. Г-н Воденичарски лично сглоби балдахина на мястото му в олтара на съборната църква на Бачковската обител, стоящ над древния Св. Престол. В хода на възстановяването, беше заснет за първи път оригиналният Св. Престол от 11 век, вторично вграден през 1604 г. при възстановяването на храма."

    От Светата обител изказват благодарност на столичния златар и реставратор и екипа му и му пожелават Бог да благослови ръцете му в здраве и духовна бодрост.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини