2020 година също ще е сред най-горещите в историята

Следващата година най-вероятно ще бъде сред най-горещите в историята, като прогнозата за средната световна температура е увеличение до повече от 1,1 градуса по Целзий над средното в сравнение с времената преди индустриалната епоха. Това показват оценките на Британската метеорологична служба, цитирани от "Гардиън".

Прогнозата за 2020 г. се основава на наблюденията на тенденциите през последните години, в които се наблюдаваха поредица от години със средна температура над 1 градус в сравнение с прединдустриалната епоха, и носещи, както изтъкват метеоролозите, "ясния отпечатък" на предизвиканото от човека глобално затопляне.

Тази тенденция вероятно ще се запази и през 2020 г., прогнозира Британската метеорологична служба, изключвайки непредвидими събития като голямо вулканично изригване, което би имало охлаждащ ефект от праха, изхвърлен в атмосферата.

През следващата година също така е малко вероятно да се случи силно природно затопляне, тъй като не се прогнозира природният феномен Ел Ниньо. Ел Ниньо е метеорологично явление в Тихия океан, което може да доведе до необичайно високи температури, както се случи през 1998 г., която до 2005 г. държеше първото място за най-топла година след началото на воденето на надеждна статистика през 1850 г. В продължение на години това подхранваше фалшиви твърдения от някои среди, че климатичната наука грешала и глобалното затопляне не се случвало.

Най-горещата година в историята в момента е 2016 г., когато имаше ефект на Ел Ниньо, а всички години оттогава насам бяха близо до рекорда.

"Естествените събития, като например предизвиканото от Ел Ниньо затопляне в Тихия океан, влияят на климатичната система", обяснява проф. Адам Скайф, който е ръководител на дългосрочните прогнози на Британската метеорологична служба, като допълва: "При липсата на Ел Ниньо тази прогноза дава ясна картина на най-силния фактор, причиняващ повишаване на температурите: емисиите на парникови газове."

Ако прогнозата е вярна, през следващата година светът ще се доближи до ръба на климатична аварийна ситуация. Учените предупредиха, че затоплянето с над 1,5 градуса над нивата преди индустриалната епоха ще има вредно въздействия върху световния климат.

Първата година, в която средната световна температура беше над 1 градус над средното (в сравнение с периода от 1850 до 1900 г.), беше 2015 г., така че скоростта на промяната е бърза. Ако настоящите тенденции продължат, бихме могли да преминем прага от 1,5 градуса в рамките на две десетилетия.

Емисиите на парникови газове обаче показват постоянен ръст: проучване, публикувано по време на преговорите за климата под егидата на ООН по-рано този месец в Мадрид, показва, че годишните въглеродни емисии са били с 4% по-високи в сравнение с 2015 г., когато беше подписано Парижкото споразумение за климата, което постави цел за ограничаване на средната световна температура до "доста под" 2 градуса и в най-добрия случай до 1,5 градуса до края на века.

Британската метеорологична служба е използвала същите методи през миналата година, за да прогнозира температурите през 2019 г., а наблюденията през тази година показват, че температурите са много близки до прогнозираните. Прогнозата ѝ за 2020 г. е за повишаване на средната световна температура между 0,99 и 1,23 градуса, със средна оценка от 1,11 градуса.

Повишаването на температурата е неравномерно по света, като затоплянето в Арктика е далеч по-бързо от средното за планетата. Ледът в Гренландия се топи седем пъти по-бързо в сравнение с 1990-те години.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини