Гешев разпореди на МВР и ДАНС съвместна проверка за боклука. Преглед на печата

Вот.

"Дума":

Левицата внася вот на недоверие на 20 януари

Вот на недоверие срещу правителството внасят депутатите от БСП на 20 януари. Той ще бъде заради провала на управлението в сектор околна среда. От 15 януари ще бъдем готови с мотивите. На 16 и 17 ще предложим на всички други парламентарно представени партии без ГЕРБ консултации. Ще им предоставим и мотивите. На 20 ще го внесем официално, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Перник. Тя добави, че от ръководството на парламента зависи кога вотът ще се гледа в пленарна зала.

Нинова бе в Перник заради водната криза. Днес тя трябваше да има среща с главния прокурор Иван Гешев, за да научи подробности около разследването, свързано с управлението на водния сектор в Перник. Гешев обаче отмени разговора, ядосан от това, че Нинова обяви час за пресконференция. Той не искал прокуратурата да бъде използвана за политически цели.

След отмяната на срещата зададох въпросите от името на перничани писмено до главния прокурор, каза в тази връзка Корнелия Нинова. На 29 декември проведохме среща с жители на Перник, общински съветници, кметове на населени места и обсъдихме кризисната ситуация. Тогава бях упълномощена от тях да поискам среща с главния прокурор, да потърся информация водят ли се разследване за кризата в Перник, срещу кои длъжностни лица, за какви престъпления. Хората искаха да се поеме отговорност и виновните да бъдат разследване, припомни лидерът на БСП. Поех този ангажимент и от тяхно име поисках срещата с г-н Гешев, като се ангажирах след нея да се върна обратно и да дам информация, допълни тя.

Бедствие.

"Монитор":

Няма данни за пострадали българи в австралийските пожари

Няма данни за засегнати или застрашени български граждани при горските пожари в Австралия, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По информация на посолството на Република България в Канбера горските пожари продължават да бушуват по източното крайбрежие на страната, северно от град Сидни, включително в района на Блу Маунтинс, по югоизточното крайбрежие южно от град Сидни до границата с щата Виктория, в района Източен Гипсланд във Виктория, както и с различна интензивност и мащаб в много други райони.

Към момента в страната има сведения за 18 загинали. За справяне със ситуацията са мобилизирани 3000 военнослужещи от резерва. В големите градове, с население над 300 хил. души, ситуацията е спокойна. В краткосрочен план няма изгледи за навлизане на пожарите в някой от големите градове, но следва да се има предвид, че ситуацията е динамична. Наблюдава се периодично силно замърсяване с дим в някои градове, най-вече в Сидни и Канбера. През последната седмица ситуацията с качеството на въздуха в Сидни се подобрени, а задимяването в Канбера се увеличи. Това зависи от посоката на вятъра и местоположението на пожарите.

Сътрудничество.

"Сега":

САЩ официално стартират борбата с корупцията в България

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се запозна днес с новия постоянен съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ Джесика Ким, съобщиха от дипломатическото представителство. Ким ще отговаря за предоставянето на помощ за правосъдната система, за изграждане на капацитет в борбата срещу обществената корупция, прането на пари и организираната престъпност. Освен за България Джесика Ким ще следи работата в тези сфери и в Румъния.

Изпращането на експерт за борбата с корупцията у нас беше обявено от американския посланик Херо Мустафа в края на ноември, след като премиерът Бойко Борисов се върна от посещението си в Белия дом. В лекция пред Атлантическия клуб в София тя направи анализ на визитата и обяви, че активно ще се работи за укрепването на демокрацията и върховенството на закона. Мустафа тогава съобщи, че ще бъде изпратен в посолството нов правен съветник от Министерството на правосъдието.

"Планирам да работим както с правителството, така и с гражданите, за да засилим върховенството на закона и да се справим с корупцията. За изпълнението на тази задача смятаме да предприемем многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки", обяви тогава посланик Мустафа в лекцията си.

Проверка.

"24 часа":

Гешев разпореди на МВР и ДАНС съвместна проверка за боклука

Днес, 06.01.2020 г. главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС извършване на съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Това съобщих от прокуратурата.

Проверката е разпоредена с цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на Прокуратурата на Република България.

В хода на проверката следва да бъдат установени всички "притежатели на отпадъци" по смисъла на §1, т.29 от ЗУО на територията на Република България, като се изискат и приложат следните документи - разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от ЗУО за съответната дейност и площадка и др. Ще бъде извършена проверка за спазване на задълженията на лицата по т.1 по чл. 8, ал.2 от ЗУО. Разпоредено е да бъде изискана информация за извършвани проверки от контролните органи на лицата по т.1 - съответните РИОСВ и кметове на общини, и предприети мерки, в случай на установени нарушения.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини