Обръщение на президента Тръмп към нацията за ударите на Иран по американски бази в Ирак (видео)

Очаква се обръщението на президента Доналд Тръмп към нацията в 11:00 ч. (18 ч. българско време) в сряда сутринта от Белия дом след нападението на Иран през нощта на две бази в Ирак, където са разположени американски войски.

Президентът обяви планираното обръщение в Twitter.

"Всичко е наред! Ракетите са изстреляни от Иран по две военни бази, разположени в Ирак. В момента се извършва оценка на жертвите и щетите. Дотук добре! Разполагаме с най-мощните и добре екипирани сили навсякъде по света! Ще направя изявление утре сутринта."

Доналд Дж. Тръмп (@realDonaldTrump) 8 януари 2020 г.

Туитът на президента се отклонява от по-строгата му реторика по-рано през деня, когато той предупреди "Ако Иран направи нещо, което не би трябвало да прави, те ще понесат последствията и много силно."

Иран извърши атаката като отмъщение на американското разпореждане за убийството на висшия ирански командир Касем Солеймани миналата седмица. Президентът Тръмп и неговата администрация заявиха, че Солеймани работи за организиране на "непосредствена" атака, насочена към американския персонал и съоръжения, за да оправдае убийството, макар че демократите повдигат въпроси за това какви доказателства има администрацията, че нападението наистина е било "неминуемо" и администрацията засега отказва да разсекрети тази информация, отбелязва ABC.

Белият дом не е дава никакви насоки за това какво ще бъде посланието на президента, но са казали, че ще направи обръщението си от Голямото фоайе на Белия дом.

Обръщението идва в може би ключов момент за Тръмп, който беше избран в Белия дом преди три години с обещание да изведе САЩ от безкрайните войни в Близкия изток. Но в зората на изборната година убийството на Солеймани приближи САЩ до ръба на разширения военен конфликт в региона, отбелязва ABC.

Изборът пред президента да направи следващия си ход може да бъде от решаващо значение за насочване на нацията към пътя към война с Иран или като алтернатива би могъл да намали напрежението, като се отдръпне от позицията си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини