Тръмп избра допълнителни икономически санкции за Иран, не военна сила

Докато съм президент на САЩ, никога няма да бъде позволено на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Това обяви Доналд Тръмп по време на обръщение към нацията след ракетните атаки на Иран по американски бази в Ирак, съобщават световни агенции.

Той потвърди, че няма пострадали американци при ракетната атака на Иран. Има минимални щети. Няма загинали иракчани.

Тръмп предупреди, че американските сили са "подготвени за всичко", но сега "Иран изглежда се сдържа" след ракетните удари.

"Изглежда, че Иран се сдържа, което е добро нещо за всички замесени страни и много добро нещо за света", каза той, но подчерта, че Иран е водещ спонсор на тероризъм.

През последните дни той планираше нови атаки по американски цели, но ние го спряхме, обяви Тръмп.

"Миналата седмица ние елиминирахме топ терориста в света", продължи той за Солеймани и описа ликвидирането му като "решителни действия за спиране на безмилостен терорист".

САЩ веднага ще наложат нови санкции на Ислямската република, разкри Тръмп.

"САЩ незабавно ще наложат допълнителни икономически санкции на иранския режим", заяви държавният глава.

Той поясни, че администрацията му ще продължи да разглежда други варианти за отговор на иранските ракетни удари.

"Тези мощни санкции ще останат, докато Иран не промени поведението си. През последните месеци Иран задържа кораби в международни води, нанесе непровокиращ удар по Саудитска Арабия и свали два американски безпилотни самолета", продължи Тръмп.

Тръмп поиска от Европа да се присъедини към кампанията за максимален натиск над Иран, а НАТО да има по-голямо участие в мира в Близкия изток.

"Днес ще поискам от НАТО да бъде по-замесен в мира в Близкия изток", съобщи той.

Той предупреди Иран в характерния си тон, че "нашите ракети са големи и мощни, и точни...и смъртоносни". Президентът на САЩ не иска да използва сила, но силата на САЩ, военна и икономическа, е най-доброто средство за сдържане.

Американският лидер предупреди, че САЩ имат нови свръхзвукови оръжия, които могат да бъдат използвани, ако е необходимо.

Американският лидер призова Европа да изостави иранското ядрено споразумение, което той нарече "глупаво".

Всички трябва да работим заедно за споразумение с Иран, което да направи света по-безопасно и по-мирно място, призова той и разкритикува настоящата сделка, тъй като отваряла пътя на Ислямската република към сдобиване с ядрени оръжия.

Иран трябва да изостави ядрените си амбиции и да прекрати поддържането на тероризма, призова Доналд Тръмп.

Сега ние сме No. 1 производител на петрол и природен газ в света. Ние сме независими и не ни трябва петролът на Близкия изток, увери той.

Тръмп не отговаря на въпроси след изявлението си в продължение на около 10 минути.

В края той се обърна към иранския народ.

Към народа и лидерите на Иран, искаме да имате бъдеще и страхотно бъдеще, което заслужавате. Просперитет в страната и хармония с държавите по света. САЩ са готови за мир с всички, които го търсят, каза Доналд Тръмп.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини