Забрана за движението на животни към ферми и кланици в цялата страна

Ситуацията с пламналата отново Африканска чума в страната и регистрираните огнища на на заразата в голям свинекомплекс във Варненско доведоха и до тотална забрана за движението на животни към ферми и кланици.

Тя важи включително и за районите, в които няма и не е имало регистрано заболяване, като Хасковски. След първото редовно заседание на Областната епизоотична комисия вече беше съобщено, че няма начилие на положителна проба в региона.

От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект ще се взимат проби  под контрола на официален ветеринарен лекар, които ще се изследват единствено и само в Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните.

Там където бъде регистрирана заразата в месодобивните предприятия ще се извърши почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез вземане на отривки ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС.

Щателна дезинфекция ще бъде извършена и на транспортните средства, с които се превозват живи животни, фуражите за тях, както и кланичните продукти. След доказване на отсъствие на вируса, дезинфекция ще се извършва на цялото превозно средство при всяко влизане в обект за отглеждане на свине или месодобивно предприятие.

От началото на годината на територията на страната са регистрирани 5 огнища при домашни свине, от които 2 индустриални ферми в село Никола Козлево, област Шумен, и село Брестак, област Варна. Другите огнища бяха установени в една ферма с Източнобалканска свиня в Шумен, една фамилна ферма в село Гергини, Габровско и в заден двор в село Боров дол, област Сливен.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига проведе епизоотично проучване за източника на инфекция в свинефермата в село Никола Козлево. Резултатите от него показват, че в обекта не са взети необходимите мерки за биосигурност за недопускане проникване на болестта. ЦОРХВ ще извърши епизоотично проучване и за това как болестта е проникнала и в свинефермата в село Брестак. Двете ферми са технологично свързани. След официалното проучване на ЦОРХВ ще бъде установено коя от двете свинеферми е първоизточник на заразата.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Жи
    животновъд
    5 -2
    12:46, 10 яну 2020
    Бандитът ******* пак се е развихрил.
  • 2
    Днеска отивам да си купя Свински Врат и Свински Бут от магазина по 3.60 лв/ кг
    български пари
    .....
    Гяури , ще има да мечтаете да сте Американски негри :))
  • 3
    Пу
    Пука ми че си бургия
    3 -1
    19:10, 10 яну 2020
    Рязан бегай границите са отворени бегай Анадола манаф
  • 4
    Га
    Ганьо
    6 0
    19:25, 10 яну 2020
    Тия дет пишат тия глупусти по-горе са прави ...! Свинското удари 15 лева килото ...у нас ! Навън е в пъти по-евтино ,и без никва разлика в качеството...
    • Tr
      trade
      2 0
      21:20, 10 яну 2020
      Целта е да върви търговията на зетя на Баце, който внася големи количества свинско от другите страни членки на ЕС.
  • 5
    Мд
    Мдааа
    5 0
    19:54, 10 яну 2020
    И като няма търговия на месо, производителите от какво ще си покриват разходите? Пак ще има фалити. Тия отгоре мислят ли въобще?
  • 6
    Гр
    Гражданин
    3 0
    20:41, 10 яну 2020
    Важното е така да станат нещата,че само определен кръг от хора да останат в България.Другите да емигрират а тези които останат да слугуват на бат Бойко
  • 7
    Гр
    градски
    3 0
    20:48, 10 яну 2020
    Ха нали нямало да има С.Ч. в Хасково- така казаха гербавите областни комисии.Преди два дни ви написъх какво ще се случи.
Последни новини