Ако клетките около тумора се поддържат живи, разпространението на рака спира

Поддържането на клетките живи, а не унищожаването им с химиотерапия може да е най-добрият начин за борба с рака, смятат учени.

Туморите убиват заобикалящите ги клетки, за да освободят пространство за растежа си. Това означава, че ако нямат място за разпространение, няма как да станат по-големи, е открил екип от Кеймбриджския университет, пише The Telegraph, цитиран от агенция Фокус. Един от най-големите проблеми при химиотерапията е, че тя убива здрави клетки наред с раковите. Това е причината пациентите да се чувстват толкова зле по време на лечението. Новото проучване предполага обаче, че тези здрави клетки са изключително важни за спирането на рака и поддържането им живи може да задържи разпространението на тумора.

“Ако си представим армия, сражаваща се с титан, изглежда разумно, че ако да защитим войниците си и ги запазим живи, има по-голям шанс врагът да бъде спрян или дори убит.”

Изследователите са използвали плодови мушици, които са генетично модифицирани да развият тумори. Екипът е доказал, че растящият тумор убива заобикалящите го здрави клетки, за да освободи място за развитието си. Раковите клетки предизвикват процес, познат като апоптоза или програмирана клетъчна смърт в съседните клетки. Променяйки гени в мушиците, изследователите са успели да програмират околните клетки да издържат на апоптозата и да спират разпространението на тумора. По-голямата част от използваните в момента медикаменти предизвикват предизвикват клетъчната смърт като начин за унищожаване на тумора.

Резултатите от проучването са публикувани в журнала Current Biology.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини