Публикуваха документи от разпити по делото срещу Нено Димов. Преглед на печата

Водната криза остава водеща тема за всекидневниците.

"Специализираната прокуратура публикува документи и разпити на двама свидетели по делото срещу министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов, който е обвинен за безстопанственост за язовир "Студена", довела до водната криза в Перник. От държавното обвинение посочват, че продължават да споделят разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, не възпрепятства действията по разследването и не нарушава презумпцията за невиновност. "Категорично от събраните до момента доказателства се установява, че в случай, че министърът на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир "Студена" и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди", подчертават тезата си от държавното обвинение. Освен това посочват, че разпитите на свидетелите вече са били обсъждани в съдебно заседание и са разпространени с разрешението на наблюдаващия прокурор по случая. Публикувани са разпитите на управителя на ВиК - Перник, Иван Витанов и на директора на дирекция "Управление на водите" Илияна Тодорова, които разказват каква е практиката на уведомяване за нивото на водата в язовир "Студена", по какъв ред става подготвянето на графиците за водоподаване, които министърът одобрява и подписва, и какви срещи са имали с министър Нено Димов за състоянието на язовирите в България изобщо..." - в. "Дневник".

"Изборът ми да поема поста на министър на околната среда и водите е провокиран от угрозата да падне правителството", коментира Емил Димитров - Ревизоро, който беше номиниран за поста по време на Коалиционния съвет, проведен тази сутрин в сградата на Министерския съвет. Димитров направи уточнение, че към момента не бива да се искат от него мерки, защото все още кандидатурата му не е гласувана от Народното събрание. По думите му едно, обаче, е сигурно: че трябва да се търси баланс между интересите на перничани, и тези на бизнеса, защото "ако днес ревем за вода, утре ще протестираме за работа". Мнението на Димитров е, че фирми като "Стомана"-Перник трябва да си изградят собствени водоизточници. По време заседанието на Комисията за борба със сивата икономика, на която Димитров е председател, присъства и икономическият министър Емил Караниколов, който разкри, че до няколко дни правителството ще излезе с решение по проблема с водната криза в Перник. "Случаят с водата в Перник ще намери добри решения и този сектор ще тръгне напред", убеден е министърът. Караниколов съобщи, че е в постоянен контакт с ръководството на пернишката "Стомана". Към момента са заявили, че нямат жизнена нужда от голямо количество вода от язовир "Студена". Договорено е, ако настъпи такъв момент, няколко дни преди това да заявят намеренията си. "Нека не създаваме напрежения, че освен липса на вода, ще има и съкращения", апелира той." - в. "Стандарт".

"Министърът на икономиката Емил Караниколов обеща скорошно решение на водната криза в Перник, предаде БНР. "Основен приоритет ни е осигуряване на вода за Перник и се надявам, че до 2-3 дена правителството ще излезе с конкретно предложение. Работим, много сме напреднали. Просто ни дайте още един ден или максимум два, за да представим решението", каза той. Според министъра към момента "Стомана"-Перник няма "жизнена нужда" от вода. "Аз съм в постоянен контакт с управителите на "Стомана"-Перник. Към момента те нямат жизнена нужда от това количество вода. Нека към момента не създаваме напрежение в Перник, че освен водата, ще има и съкращения". Специализираната прокуратура публикува на страницата си част от доказателствения материал относно водната криза в Перник. От обвинението са категорични, че до кризата нямаше да се стигне, ако екоминистърът в оставка Нено Димов не беше разрешил вода от язовир "Студена" да отива за промишлени нужди." - в. "24 часа".

"Трус има, но сме твърдо решени да довършим мандата си. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ. "Не е най-сериозната криза, не е такава, която да доведе до успешен вот на недоверие на БСП", каза още тя. Ще има мнозинство, ще бъде избран министърът утре, каза още Захариева във връзка с кандидатурата на Емил Димитров-Ревизоро от "Обединени патриоти" за министър на околната среда и водите. "Имаме различия и то си личи при гласуването на различни закони, но имаме ясно коалиционно споразумение, хората очакват от нас действия и решения", каза още тя." - в. "24 часа".

В. "Дневник" публикува и коментар по темата за водната криза от Атанас Русев - инженер, пещерняк, който се зае със задачата да помогне на Перник като се оптимизират наличните източници във водосбора на "Студена" във Витоша, запушат се незаконните отклонения и се добави нов извор: "Преди няколко дни, при огледа на Палакарийския воден канал, установихме, че на изхода на канала водата е с много малък дебит въпреки затоплянето на времето и очакваните по-големи количества вода. Незабавно извършихме проверка на мястото, където преди седмици полицията и прокуратурата бяха затворили и запечатали нераглементираното съоръжение, отклоняващо Палакарийския воден канал (част от съоръжението язовир "Студена") към село Ярлово. За наше изумление установихме, че отново водният канал е отклонен към с. Ярлово, полицейските лепенки просто липсваха, а затвореният кран - отворен. Вероятно каналът е бил отклонен около Нова година, точно преди развалянето на времето, като извършителите са се надявали най-вероятно, че никой няма да може да достигне до съоръжението при лошите метереологични условия и дълбокия сняг, и така ще си остане цяла зима. Пропуснали са обаче факта, че ние можем да ходим и пеша в дълбокия сняг, защото сме планинари и алпинисти повече от 30 години, а най-вече съвестни граждани. За наше изумление установихме, че отново водният канал е отклонен към с. Ярлово, полицейските лепенки просто липсваха, а затвореният кран - отворен. Днес, 14 януари 2020 г., съвместно с ОД на МВР София и ОД на МВР Перник извършихме ПОВТОРНО установяване, ПОВТОРНО спиране на нерегламентираното отклонение на Палакарийския воден канал към с. Ярлово и ПОВТОРНО запечатване на каптажа от 3 шахти. Само час след спирането на водата, както точно предсказахме пред полицаите, че някой ще дойде горе високо в планината, отнякъде изникна кметът на с. Ярлово с отвертка в джоба, който твърдеше, че е дошъл пеша да види защо няма вода. Няма да предавам абсурдния разговор, защото това вече е част от следствените действия... Как се нарича това, когато има обявено бедствено положение и над 100 000 души са на прага да останат без капка вода, някой да отиде, да махне полицейските лепенки и да отклони един от единствените водоизточници на тези хора в беда за собствените си неясни и очевидно незаконни цели? Мародерство, саботаж, изродщина или какво? Очевидно всичко това е част от кочината и корупцията, в която тъне цялата ни държава и което е главната причина за кризата с водата в Перник, и тя, вместо да бъде прекъсната, продължава с пълна сила и в условията на бедствие. Е, как ще имате вода, хора от Перник? Разбирате ли абсурда, че сме единствената група, която всеки ден, вече повече от месец, сме на терен в източната част на водосборната зона на язовир "Студена" и извършваме всеки ден по няколко успоредни действия с единствената цел - повече вода към язовир "Студена". А се сблъскваме всекидневно с подобни невероятни абсурди, показващи единствено, че българинът се е превърнал в долна орка."

Вестниците в сряда информират и за започващото посещение на премиера Борисов в Египет.

"Премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в Египет, където утре ще участва в официалното откриване на новата военноморска база "Бернис" на брега на Червено море. В рамките на визитата си българският премиер ще проведе двустранна среща с президента на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси, на която ще обсъдят въпроси от общ интерес за двете страни и теми от международния дневен ред, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Премиерът Борисов ще бъде на церемонията в "Бернис" по личната покана на президента Ас-Сиси. Обектът е една от трите нови военноморски бази на бреговете на Средиземно и на Червено море, чието създаване Египет обяви през 2017 г..." - в. "Сега".

"Пристигнах в Египет, където утре по покана на президента Абдел Фаттах Ас-Сиси ще участвам в официалното откриване на новата военноморска база "Бернис" на брега на Червено море. Обектът е стратегически пункт в осигуряването на южния фланг на страната. По време на посещението си ще проведа среща с президента на Египет, с него ще обсъдим двустранното сътрудничество в политическата, икономическата, енергийната, културната, образователната сфера", написа Борисов във Фейсбук. Египет е най-големият търговско-икономически партньор на България в Близкия Изток и Африка..." - в. "Стандарт".

Управлението на София също е сред актуалните теми.

"Трябваше да въведем по-справедлив начин за заплащане на данъците - доколкото законът ни позволява. Това заяви пред БНР Йорданка Фандъкова - кмет на София, във връзка с повишаването на данъците за автомобили в столицата. "Предложих максималните нива на данъците за най-старите и най-мощните автомобили и минималните нива на данъците за по-екологичните автомобили - с евро 5 и 6, и по-малките, градските автомобили, които замърсяват по-малко въздуха в града", обясни столичният кмет. По думите ѝ София е европейска столица и трябва да имаме и такава отговорност. "Намаляването на трафика и организирането на места за паркиране за нас са приоритетна задача в следващите години", посочи Фандъкова. Тя обясни, че София е построена като град за по-малко автомобили и затова от столичната управа са заложили разширяване на зоните за платено паркиране, но то ще стане след сериозни обществени обсъждания и граждански инициативи. "Разчитам на районните кметове. Инициативата засега е тяхна", уточни Фандъкова. Кметът увери, че средствата, които се събират от "синя" и "зелена" зона се влагат на първо място за подобряване на градския транспорт. На второ място те се използват за построяване на обществени буферни паркинги, разположени по линията на метрото." - в. "Труд".

"28 хил. кв. метра асфалтови алеи и Езерото с лилиите в Борисовата градина в София ще бъдат ремонтирани. Това предвижда проект на Столичната община за обновяване на историческата част на парка на стойност 11,7 млн. лв. Кметството ще кандидатства за европейско финансиране в размер на 8,8 млн. лв., а останалите средства ще бъдат от осигурени от общината. Пътеките, предвидени за ремонт, не са били обновявани от създаването на парка, уточняват от "Московска" 33. Проектът придвижа възстановяване в автентичен вид само на съществуващи елементи на парка. Сградата на обществената тоалетна между читалнята и заведението "Маймунарника" също ще бъде обновена. Предвижда се и обновяване на Езерото с лилиите, Алпинеума, както и на намиращите се в пространството чешми. Ще бъдат възстановени пластики и скулптурни фигури, ще бъде изградено алейно осветление, видеонаблюдение, както и Вик мрежа и поливна система. Ремонтните дейности ще се извършват поетапно на площ от 300 дка. Миналата година се проведоха и обществени обсъждания за промяна на подробния устройствен план на Борисовата градина, който трябва да бъде гласуван от Столичния общински съвет. В него присъства връщането на "Кривите огледала" и "Лодките" (Водното каналче), както и трите дансинга, които са на мястото, известно като "Маймунарника". Те са били там, когато се е създавала градината. Ръководителят на проекта проф. Атанас Ковачев смята, че бирарията в стил австро-германски барок от 30-те също трябва да се върне до езерото "Ариана" на мястото на сегашното заведение. Къпалнята "Мария-Луиза" пък отново трябва да разхлажда софиянци в жегите. Сега къпалнята е частна собственост, но общината би могла да преговаря със собствениците за публично-частно партньорство, смятат проектантите. Според тях някои обекти нямат място в градината. Автокъщата "Капитолия" трябва да бъде премахната и под нея да се изгради подземен паркинг. Над него ще има има 1,5 м пръст, така че там могат да се засадят и дървета." - в. "Монитор".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини