17 °C

България взе нов дълг за 200 милиона лева. За първи път - с отрицателна лихва

България пое нов дълг за 200 милиона лева.

На 13 януари Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева.

На проведения аукцион бяха пласирани ДЦК за 200 млн. лв. съвкупна номинална стойност. Среднопретеглената доходност е минус 0,11%, като за първи път се постига отрицателна доходност при 5-годишни облигации.

Това е първата дългова емисия за годината, която обикновено се счита и за тестова за пазара.

Общият размер на подадените поръчки е достигнал 497,25 млн. лв. Водещите инвеститори са банките, които придобиват 64% от обема на емисията, следвани от застрахователните дружества с 26,5 % и пенсионните фондове с 9,5 %.

В Закона за държавния бюджет за 2020 г. е записано, че през годината новият дълг може да достигне 2,200 млрд. лева, като тази година е оставена възможност и за излизане на външните пазари. За поемането на първите 200 млн. от новия дълг обаче министерството на Владислав Горанов избра вътрешна емисия.

Бюджет 2020 е планиран с балансирано салдо, но прогнозните данни за миналата година се очаква хазната да завърши на минус от повече от 1 млрд. и 100 млн. лева.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини