13 °C

Биткоин поскъпва от началото на 2020 год.

От началото на 2020 г. курсът на биткоин е скочил с 20 процента - това е най-добрият старт на най-популярната световна криптовалута от 2012 г. насам, пише Bloomberg.

Към 14 януари курсът на биткоин, който е в низходящ тренд от юли 2019, надхвърли 8,6 хиляди долара. Сегашният ръст идва след дълъг спад, който започна през октомври.

За последният път криптовалутата беше на сегашното си ниво през ноември. Виджай Айяр, ръководител на криптовалутната борса Luno, описва ръста като очакван поради пускането на нови борсови инструменти. Той подчерта, че мнозина считат, че това е началото на нов дългосрочен тренд. Според него цената на криптовалутата ще се променя значително, освен ако не надхвърли нивото от 9,5 хиляди долара, максимумът от миналата година.

През 2019 г. ръстът на биткоин се свързваше с оптимизма на инвеститорите на фона на съобщението на Facebook за старта на неговата криптовалута. Но когато проектът се сблъска със сериозно противодействие от няколко правителства, включително в САЩ, общият интерес към криптовалутите намаля.

За десет години кусрът на биткоин се вдигна с девет милиона процента. В началото на миналото десетилетие той беше 0,08 долара за един биткоин, на 31 декември 2019 г. той струваше 7 210 долара. Криптовалутата достигна максимално ниво в края на 2017 г.  - почти 20 хиляди долара за биткоин, а някои експерти тогава прогнозираха, че ще достигне до 50 хиляди.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини