Откриха оса, която манипулира поведението на паяк

Изследователската група от отдела за биоразнообразие на университета в Турку изучава разнообразието от паразитоидни насекоми по целия свят. В последното проучване групата откри 15 нови вида, които паразитизират по паяци в ниските тропически гори на Амазонка и облачните гори в Андите. Изследването е проведено в сътрудничество с бразилския изследователски отдел INPA (Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia).

Осите Акротафус са очарователни. Най-големите видове достигат няколко сантиметра дължина и са много цветни. Досега са известни само 11 вида от рода, така че това ново изследване дава значителна нова информация за разнообразието от насекоми в дъждовните гори, разказва постдокторантът и водещ автор на новото проучване Диего Падуа, който е работи за INPA и за катедра „Биоразнообразие“ на университета в Турку.

Осите Acrotaphus паразитират върху паяци. Женската акротафус атакува паяк в мрежата си и временно го парализира с отровна жилка. След това осата снася едно яйце в паяка и от яйцето се излюпва ларва. Ларвата постепенно изяжда паяка и прави какавида.

Но това, което е много интересно, е, че осите са в състояние да манипулират по сложен начин поведението на паяка-домакин. През периода, предхождащ смъртта на паяка-домакин, той не плете нормална мрежа за улов на плячка. Вместо това, паразитоидната оса го манипулира да плете специална мрежа, която предпазва развиващите се какавиди от хищници. Манипулацията на домакин е рядко явление в природата, което прави тези паразитоидни оси много вълнуващи от гледна точка на тяхната еволюция, разказват учените.

Университетът в Турку и INPA продължават да изучават многообразието на паразитоидните оси в сътрудничество в западната област на Амазонка и в Андите. При всяко пътуване изследователите откриват много нови видове с неизвестни навици.

DOI: 10.11646/zootaxa.4719.1.1

Коментари в сайта

Последни новини