Странни обекти забелязани в центъра на Млечния път

Има нещо много странно в центъра на Млечния път.

Като за начало обкръжението на една свръхмасивна черна дупка е необичайно място, но сега астрономите открили и 6 обритиращи около Стрелец А обекта, които не приличат на нищо друго в галактиката. Те са толкова странни, че са обособени в напълно нов клас – астрономите ги наричат G обекти.

Първите два обекта G1 и G2 привлекли за пръв път вниманието на учените преди близо две десетилетия, като необичайните им орбити и странна природа постепенно продължили да приковават интереса и през следващите години.

Изглеждали като гигантски газови облаци с ширина 100 астрономически единици, но не се държели като такива.

“Обектите изглеждаха като газ, но се държаха като звезди”, казва физикът и астроном Андреа Гез от Университета в Калифорния, Лос Анджелис.

Тя и колегите и изследват галактическия център от над 20 години. Сега, на база събраните данни, екип астрономи, оглавяван от Анна Сиарло идентифицирал още 4 подобни обекта G3, G4, G5 и G6.

Орбитите им са напълно различни от тези на G1 и G2. Като цяло G обектите имат орбитален период от 170 до 1 600 години.

Все още не е ясно какво точно представляват, но според Гез фактът, че G2 е останал непокътнат при достигане на най-близката си точка с черната дупка, е красноречив.

“В най-близката си точка имаше много силен отпечатък. Бяхме го наблюдавали и преди, и не изглеждаше толкова странно, докато не разгледахме по отблизо черната дупка – тогава той се издължи, а голяма част от газа се разпокъса. Превърна се от един напълно безобиден обект – когато се намираше все още на разстояние от черната дупка – в нещо изкривено при най-близката си среща с нея, изгуби външната си обвивка, а сега отново става по-компактен”, казва тя.

Първоначално било смятано, че G2 е облак водороден газ, който ще бъде разкъсан и унищожен от Стрелец А, предизвиквайки зрелищни фойерверки. Но нищо такова не се случило.

Астрономите вярват, че отговорът се крие в масивните двоични звезди. През повечето време бинарните звезди, заключени в обща орбита, водят безинтересно съществуване. Но понякога – подобно на сблъскващи се бинарни черни дупки – не също се сблъскват помежду си и образуват една голяма звезда.

Когато това се случи, те произвеждат огромен облак газ и прах, който обгражда новосформираната звезда в продължение на милион години след сблъсъка.

“Нещо трябва да е поддържало компактността на G2 и да му е позволило да преживее близката си среща с черната дупка”, казва Сиарло. “Това е доказателство за наличието на звезден обект във вътрешността на G2”.

А останалите 5 обекта? Възможно е същото да важи и за тях. Повечето звезди в галактическия център са масивни, а голяма част от тях и бинарни. Екстремните гравитационни сили около Стрелец А, може да са достатъчни за дестабилизиране на бинарните им орбити.

Възможно е сливането на звезди да е много по-често срещано явление във Вселената, отколкото сме предполагали.

Черните дупки може би насърчават сливането на бинарни звезди. Възможно е голяма част от звездите, които сме наблюдавали без да разбираме, да са продукт на подобни сливания.

Изглежда G обектите имат доста общи неща, каквото и да представляват. Съществуват още толкова много въпроси за изясняване, като мистериозните фойерверки от Стрелец А през изминалата година.

Дали не са били закъсняла реакция от апсидата на G2? Ще трябва да продължим да наблюдаваме странната малка свръхмасивна черна дупка внимателно, за да видим на какво ще се натъкнем.

Източник: sciencealert.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини