Лекарство за онкоболни било закупено със 7 пъти разлика в цената

Лекарството за онкоболни "Пеметрексед" е закупено от 9 болници на цена от 129 до 1063 лв., което е 7 пъти разлика в цената.

Това обяви на брифинг в парламента управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев по повод изявлението му от няколко дни, че се спекулира с цените на едно и също лекарство.

Става дума за едни и същи производители и едно лекарство, което има 4 производителя.

Информацията е постъпила от един от тях, изясни д-р Дечев. 

След получения сигнал е направен анализ и се оказало, че всички, които са отчели фактури към НЗОК, са частни лечебни заведения, като в низходящ ред следват държавни, общински, комплексни центрове.

Управителят на НЗОК цитира наредбата, според която и в рамките на закона, се казва, че "след като една цена е в рамките до посочената като максимална, е напълно допустима и касата трябва да заплати".

"Един от производителите забелязва, че има разлика в сумите, които НЗОК е заплатила, и това, което той е получил - при еднакъв брой опаковки. По този механизъм той би трябвало да направи отстъпки и съвсем логично казва за какво да плащам отстъпки, при положение, че съм получил по-малко суми", обясни схемата д-р Дечо Дечев. 

Той добави, че от производителя са поискани финансови документи, които да показват, че цените са еднакви за всички търговци. При цените, за които НЗОК е плащала, има огромна разлика и тя е в рамките на 7 пъти, а информацията за това на каква цена се купуват лекарствата от производителя не е известна, защото финансовите въпроси са между Касата и болницата, обясни още Дечев.

В парламента присъства и здравният министър Кирил Ананиев. Той каза, че досега не са постъпвали сигнали за такива огромни разлики в цените на лекарства, а това е първият сигнал, който дава шефът на НЗОК

Ананиев изреди и мерките, които следват от това:

- МЗ ще изпрати проект за изменение на текстове в Закона за обществените поръчки в Министерство на финансите, предвиждащи частните лечебни заведения да прилагат същите права като държавните.

- Ще бъде изпратено писмо до НАП с копие до министъра на финансите да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените, на които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства.

- Ще се изиска от Изпълнителната агенция по лекарствата и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата да направят проверка при доставка на този вид лекарства и ще ги сравнят с пределните цени по лекарствения списък

- Внесени са няколко закона в Народното събрание, където се третират въпроси, свързани с лекарствата, по които ще се проведе сериозен дебат и след приемането им ще променят наредбата за цените лекарствата.

"Гарантирам, че в текстовете на законите няма разлика между ангажиментите на държавните и частните болници за цените на лекарствата, както и по отношение на договорите, които сключват", каза Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ. Тя добави, че здравната комисия утре ще разисква и възможните решения.

"Връзка между производител и доставчик категорично няма, но категорично има връзка между болница и търговец на едро", каза в заключение д-р Дечо Дечев. 

Оставка той няма да подава, но мандатът му изтича и ще стане ясно кои ще бъдат предложенията за нов управител на НЗОК, стана ясно още на брифинга.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини