Консултациите за конституционни промени при президента продължават

Консултациите при президента Румен Радев за промени в конституцията продължават.

Днешната среща е третата в рамките на консултациите, организирани от държавния глава, и ще бъде с представители на Висшия адвокатски съвет. Президентът започна срещите през декември и обсъди темата с правния си съвет и с представители на академичната общност, като припомни, че четири от досегашните пет поправки в Основния закон засягат съдебната власт.

"Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол? Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост?'', коментира държавният глава.

Евентуални промени в Конституцията, свързани с правомощията на главния прокурор и контрола над него, Радев обсъди и с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Пред тях президентът заяви, че ще предложи промяна в Основния закон, но търси широка обществена подкрепа, припомня БНР.

Радев намекна, че темата, по която ще предложи промяна в основния закон, е въвеждането на т.нар. конституционна жалба - възможността граждани да могат да сезират КС. За същото заговори в интервю от Вашингтон и Дейвид Хейл -зам.държавният секретар по политическите въпроси на САЩ, който тррябваше да пристигне в България, но кризата  в Близкия Изток осуети намеренията му.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини