Предотвратимо и лечимо състояние е причина за всяка пета смърт на планетата

Броят на смъртните случаи от сепсис в световен мащаб е много по-голям, отколкото се смяташе досега, като според ново проучване 20% от хората умират от животозастрашаващото състояние.

Изследването, публикувано в The Lancet, установява, че през 2017 г. 49 милиона души са развили сепсис, а 11 милиона са починали от болестта. Това е повече от двойно повече от броя на смъртните случаи, изчислени по-рано - едва 5 милиона смъртни случаи от сепсис в световен мащаб. Това е също повече от броя на смъртните случаи от рак, който убива приблизително 9,6 милиона души всяка година, според Световната здравна организация.

Повече от половината от случаите на сепсис през 2017 г. са възникнали сред деца, много от които са новородени, посочват авторите.

"Ние сме обезпокоени да открием, че смъртните случаи от сепсис са много по-високи от изчислените по-рано, особено след като състоянието е както предотвратимо, така и лечимо", казва старшият автор д-р Мохсен Нагави, професор в Института за здравни метрики на Вашингтон. "Нуждаем се от нов фокус върху превенцията на сепсиса сред новородените и върху справянето с антимикробната резистентност, важен двигател на състоянието."

Сепсисът е "екстремен" имунен отговор на инфекция, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Това се случва, когато съществуваща инфекция, например инфекция на кожата, белите дробове или пикочните пътища, предизвиква "верижна реакция" в организма, която води до широко разпространено възпаление, според CDC.

Това възпаление може да доведе до образуване на кръвни съсиреци и запушени кръвоносни съдове, което от своя страна причинява лош приток на кръв, според Националните здравни институти. В тежки случаи сепсисът може да доведе до органна недостатъчност и животозастрашаващо падане на кръвното налягане.

Много предишни оценки на случаите на сепсис и смъртността разглеждаха само страни със среден и висок доход и разглеждаха само хора, приети в болницата. Новото проучване използва данни от милиони смъртни случаи и медицински записи по целия свят за оценка на случаите на сепсис и смъртните случаи в 195 страни.

Някои от най-честите основни причини за сепсис в изследването са диарично заболяване, респираторни инфекции и заболявания свързани с майчинството, като инфекции след раждане.

Много случаи на сепсис, особено в развиващите се страни, биха могли да бъдат предотвратени с увеличен достъп до ваксини (за намаляване на риска от инфекция), подобрена санитария и адекватно хранене за деца и майки, заяви ръководителят на изследването д-р Кристина Е. Руд от Университета в Питсбърг. Страните с високи доходи също трябва да свършат по-добра работа за предотвратяване на болнично придобити инфекции, както и на хронични заболявания, които могат да направят хората по-податливи на инфекции, каза тя.

Източник: Science Alert

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини