По стар стил отпразнуваха Бабинден в Ябълково - 7 новородени за последната година

    На 21 януари по стара традиция отпразнуваха Бабинден в димитровградското село Ябълково - за празника се събраха около 60 възрастни жени и докторът на селото, д-р Тасев.

    Възрастните жени изпълниха ритуала по „подливане“ в чест на д-р Тасев и го окичиха с пешкир.

    Доктор Любомир Тасев е личен лекар в село Ябълково от 35 години и въпреки, че семейството му живее в Пловдив, той остава лекар на над 800 ябълковчани, които разчитат на него ежедневно.

    Радостта на селото е, че за последната година са се родили 7 дечица - 4 момчета и 3 момичета. На празника днес присъства и 7-месечния Николай, първото внуче на баба Гери от танцовия състав на Ябълково, там бяха и младите баби Тонка, Нели и Величка, за да изразят своята гордост, че вече са баби и се радват на своите внучета.

    По стар стил Бабинден се празнува на 21 януари, обявен през 1951 г. за Ден на родилната помощ, а с това - и на акушерките и гинеколозите.

    За традицията на празника разказа организаторката на празника Славея от местното чиалище.
    Бабинден е един от дните, който се явява своеобразен завършек на празниците, свързани с Рождество Христово, но въпреки това обредността е езическа.
    В миналото бабите, като опитни жени, изпълнявали ролята на акушерки, помагайки на младите нераждали невести. Изпълнявали различни ритуали, а родилките, на които са помагали, им гостували, за да отдадат почит.
    Някога бабата акушерка ставала рано и посещавала къщите, където е изродила дете. Носела бяла и червена вълна, вързвала се на ръчичките на дечицата за здраве, а на момченцата се лепяла с мед като коса, мустаци и брада - благославяла ги да остареят и побелеят, хвърляла жито, давала им да близнат медец и изричала:
    "Да се червите като таз вълна,
    да се гоите като просото,
    да се роите като кошера."

    Бабата акушерака вземала въгленче от огнището и запалвала с него билки, които пъхала под полите на младите момичета, за да може тяхното ухание да изгони злите сили и да им даде полодовитост и здраве.
    Младите майки рано сутрин наливали вода от чешмата, към нея добавяли китка здравец или босилек - като символи на здравето, добротата и плодовитостта. Отивали в къщата на бабата, подавали й сапун, поливали й с вода от менчето и я дарявали с пешкир, в който има пара.
    Това бе и обичая, който изпълниха днес в селото, като подляха доктора, който в съвремието заема ролята на Бабата, която помага за израждането на бебетата. Задължително носели и някакво ястие, питка, винце, печена кокошка. После всички сядали на трапезата и се гощавали, пеели песни и играели хора. По време на празника не се допускат мъже.
     

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини