Общинските кметове обявиха бойкот на областния управител Никола Чанев

На състоялата се пресконференция на кметовете на област Кърджали беше обявено прекъсването на контактите с областния управител Никола Чанев, заради абсурдните му решения, които са в противоречие с провежданата политика на държавата и спират действията на общинските съвети. В пресконференцията участваха и седемте кметове на общини и председатели на общински съвети, като засвидетелстваха единодушие и твърдост в позицията си.

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис обяви още, че ще се иска среща с премиера Бойко Борисов за отговор по казуса. С позицията на кметовете на областта ще бъдат запознати всички парламентарни групи.

П О З И Ц И Я
На кметовете на общини и председатели на Общински съвети в област Кърджали

Ние – кметовете на общини в област Кърджали, работим през последните години в условия на продължаваща икономическа криза в нашата страна, липса на достатъчно финансиране от държавния бюджет и намаляващи приходи в общинските бюджети.  Въпреки трудностите,  успяваме да изпълним своите ангажименти пред нашите избиратели.

През октомври 2019 г. на проведените  местни избори  избирателите от област Кърджали  ни дадоха своята подкрепа за пореден път и ние спечелихме категорично изборите за кмет на община в седемте общини и мнозинство в Общинските съвети в Кърджали, Кирково, Крумовград, Момчилград, Ардино, Джебел и Черноочене.

Спечелихме доверието на гражданите с реално изпълнени обещания и поети ангажименти за реализиране на редица политики и инфраструктурни  проекти, насочени към подобряване условията на живот.

През м.ноември 2019г. се отзовахме на поканата на областния управител Никола Чанев и изпихме „кафето на диалога“, което беше гарнирано от негова страна с уверение – „Готов съм да подкрепя всяко разумно действие, проект и инициатива, които са градивни и полезни за хората от региона.“  След тази среща се надявахме  да има реален и ефективен диалог между институциите, като се координират действията и усилията за реализиране на различни проекти в полза на хората.

През декември 2019г. общините и в област Кърджали, както десетки общини в страната,  предприеха действия за корекции на местните данъци и такси. Това стана в съответствие с призива на министър председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов „общините да  коригират местните налози, ако  искат модерна инфраструктура.“

Финансовият министър  заяви кметовете да не разчитат на държавата за финансиране на инфраструктурни проекти в населените места и им препоръча да вдигнат местните  данъци, които са „ изключително ниски“.

Министър Горанов каза:„Данъците, местните, са и като номинален размер, и като данъчна основа, и като данъчна ставка изключително ниски, за да може да се поддържа нормална общинска инфраструктура. И в този смисъл кметовете трябва да си преценят каква политика да водят. Сега в началото на този мандат, всеки кмет трябва да си поеме отговорността и да прецени каква политика да води на местно ниво.“Той препоръча да  не се объркват и възпитават грешно българските граждани, които живеят с усещането, че съществуват безплатни неща.

Към днешна дата решенията на ОбС в 5-те общини за корекция  размера на местните налози са обжалвани в съда от областния управител Никола Чанев, който е назначен на този пост от ГЕРБ и се очаква да провежда на областно ниво политиката на правителството. Това е прецедент в национален мащаб. И е логично да се запитаме – Чия политика  изпълнява загубилия изборите за кмет на община Кърджали областен управител  и каква политика е това  / да обявяваш в социалните мрежи, че ще обжалваш решението за данъците и таксите още преди то да е гласувано от ОбС / ?

Кой има интерес и защо да пречи на развитието на местните общини? Това отношение на правителството към общините със смесено население в област Кърджали  ли е и Н.Чанев ли е натоварен с реализирането на тази задача ?

Ако това е само плод на неговата“загриженост“ за хората, бихме искали да го попитаме – защо не реагирахте, г-н Чанев, на най-високото увеличение на цената на питейната вода в страната – в Кърджали, Момчилград и десетки села, от началото на 2020г.? Или Вашата цел е да правите всичко по силите си да проваляте усилията само  на местната власт да подобри състоянието на пътищата, тротоарите, водоснабдяването, жизнената среда, живота на хората от област Кърджали?

Защо години наред не помогнахте с терен за изграждане на модерен кучешки приют от 7-те общини, за да решим сериозния проблем с безстопанствените кучета? Защо не правите никакви усилия за старта на Околовръстния път на Кърджали?  Посочете една инициатива на община, чието реализиране сте подкрепили!

Вместо да сте олицетворение на толерантността, диалогичността и добрия тон като представител на държавната власт, Вие се изявявате като партиен функционер и контрольор на местната власт, опитвайки се да присвоите успехите на кметовете като свое дело и правите възможното да стопирате различни инициативи  за подобряване живота на местното население от страна на  общинските ръководства.

Ако това е Вашето разбиране за диалог, ние нямаме нужда от него."

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини