Кърджали почете генерал Чернозубов и неговите воини

Изображение 1 от 6

    Кърджали почете генерал Чернозубов и неговите воини, които преди 142 г. донесоха свободата на града. Благогадерение на самоотвержеността на неговите казаци Кърджали попада в чертите на автономната област Източна Румелия.

     По традиция пред паметника на Руския воин в градинката пред храма „Св.Георги Победоносец” се събраха общественици, граждани, ученици. Сред присъстващите бяха областният лидер на БСП Милко Багдасаров,  общинския председател на социалистите Георги Кючуков, председателят на Клуба на руските съотечественици Олга Стоянова, председателя на Клуба на приятелите с народите на Русия Иван Колев. Да научат нещо повече за историята на града бяха дошли ученици от СУ”П.Р.Славейков”; СУ”Отец Паисий”; СУ”Йордан Йовков” и ОУ”Св.св.Кирил и Методий”. По традиция присъстваха и самодейци от Дома на културата.

      Председателят на Сдружение „Русофили” в Кърджали и ръководител на клуб „Историка” в „Славейков” Димитър Димов произнесе кратко слово. Той подчерта, че 22 януари 1878 г. е паметна дата за кърджалийци. Тя ни води към други паметни дати ,като 3 март 1878 г. и 21.10.1912 г. Трябва да помним и да дадем възможност на младите да знаят, подчерта в словото си Димитър Димов. Историята е учителка на народите, но за съжаление не се учим от нея. Не знаем паметната плоча на ген.Чернозубов. Народ , който не помни миналото си, не може да бъде уважаван в бъдещето, заключи общественикът.

      Гергана Терзиева от клуб „Историка” разказа за освобождението на града преди 142 години.

      Бяха положени венци и цветя от институции , граждани и ученици. Букет имаше и от кмета на Общината инж.Хасан Азис.

      Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини