Съдът реши кметът на Благоевград да напусне поста си

Кметът на Благоевград трябва да напусне поста си, това реши Административен съд - Благоевград, след като отмени решение на Общинската избирателна комисия (ОИК).

Според съда, оспореното решение е в противоречие с материалния закон. Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания. В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както Председателя на ОбС-Благоевград, така и ОИК-Благоевград в указания срок до 4 декември 2019 г.

Неизпълнението на което и да е от трите изисквания води до предсрочно прекратяване на пълномощията. "Това налага отмяната на решението и връщане на преписката на административния орган. При новото произнасяне ОИК-Благоевград следва стриктно да приложи неблагоприятните последици на чл. 42, ал. 1, т. 5 във връзка с разпоредбата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА - предсрочно прекратяване пълномощията на Румен Томов, избран за кмет на община Благоевград, с излагане на ясни, конкретни и обосновани съображения, съобразявайки мотивите в настоящия съдебен акт", е записано в съдебното решение.

Решението на ОИК - Благоевград е оспорено с жалби от четири партии. ПП ГЕРБ, ПП МИР, ПП Нова алтернатива и ПП Свобода оспорват решението на ОИК, с което отказва да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов.

Припомняме, бившият градоначалник Атанас Камбитов сезира Общинската избирателна комисия, че новият кмет не е спазил законовия срок за заличаване на едноличната си фирма в Търговския регистър.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в седемдневен срок. Ако това не се случи, ОИК трябва да заседава отново и да приеме решение за прекратяване на правомощия.

Съдът се произнася по жалбите на ПП ГЕРБ и ПП МИР. Съдът оставя без разглеждане жалбите на ПП "Нова алтернатива" и ПП "Свобода", тъй като същите нямат представители в ОбС - Благоевград и като такива, според ЗМСМА, нямат интерес и не са активно легитимирани да обжалват решението на ОИК.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини