Загиналите от китайския коронавирус станаха 17, властите затвориха Ухан

17 души са загинали от коронавируса с огнище китайския град Ухан, съобщи Тhe Guardian.

Над 470 случая на заболяването са потвърдени, броят на заразените се увеличава. Правителството предприе мерки за овладяване на разпространението на болестта и препоръча жителите на Ухан да не напускат града. През последната седмица броят на потвърдените инфекции се е утроил и са открити случаи в 13 провинции, както и в общините Пекин, Шанхай, Чунцин и Тиендзин. Смъртните случаи са в провинция Хубей. Комисията заяви, че са установени повече от 2000 близки контакти, а над 1000 са под наблюдение на медицински специалист.

На железопътната гара и летището в 11-милионния Ухан са поставени скенери за повишена температура, служители проверяват температурата на шофьорите на контролно-пропускателните пунктове на магистралата, а на групите за туристически обиколки е забранено да напускат града.

Отбелязва се, че вирусът се лекува като болест от клас А, което означава, че властите могат да поставят под карантина пациенти и да отцепят засегнатите райони.

Очаква се Световната здравна организация да свика експертна група в Женева, Швейцария, за да прецени дали заболяването трябва да бъде обявено за глобална спешна здравна ситуация.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които обикновено заразяват животни, но понякога могат да се развият и да се разпространят сред хората. 

Хората могат да се предпазят от вируса, като измиват ръцете си със сапун и вода, избягват да докосват очите, носа или устата и да се пазят от болни хора, според здравните власти.

Вирусът е потвърден и извън Китай - в САЩ, Тайланд, Южна Корея, Тайван и Япония.

Първи случай в Русия.

Най-малко един човек е бил хоспитализиран след пристигането си на летището в Санкт Петербург със симптоми на китайския коронавирус, съобщават руски медии.

Властите засилиха проверката на пътници от Китай на руските летища.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини