България изгони двама руски дипломати

България обяви за персона нон грата двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

Дипломатите имат 48 часа да напуснат страната ни.

Руският посланик Анатолий Макаров получи протестна нота от министъра на външните работи Екатерина Захариева, след като беше привикан в Министерството на външните работи като представителя на Москва с най-висок ранг.

Днес посланикът на Русия в България беше извикан в българското Министерство на външните работи, където му беше връчена нота за обявяване на двама дипломати на посолството за персона нон грата, се казва в съобщение на руската дипломатическа мисия у нас.

Никакви доказателства, потвърждаващи техни действия, несъвместими със статута им, не са били представени, поясняват от посолството.

Сътрудниците ще напуснат страната в указания в нотата срок.

Руската страна си запазва правото на ответни действия, предупреждават от посолството.

При това считаме решението на българските власти да разпространи информация по случая в публичното пространство преди да уведомят официално посолството като "несъответстващо на традиционно конструктивния дух на отношения между нашите две държави", се подчертава в позицията на мисията. 

Ситуацията с руските дипломати в България е представление, насочено към създаване на отзвук, коментира по-рано източник в Москва.

По-рано днес българската прокуратура обяви, че има данни за извършена шпионска дейност на територията на България.  Има събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, които се ползват от дипломатически имунитет. За това бе уведомено Министерството на външните работи.

В Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България. Сигнали за това са получени от ДАНС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ст
    Стара чанта
    5 -6
    18:29, 24 яну 2020
    Изгонете и блюдолизците им от България , които се пишат българчета ! Да `одят там да живеят и да викат ... "Вечна слава" ..., а пращат деца и внуци да учат, работят и по екскурзии на.....Запад ! В лошия, гнил, жесток, несправедлив, западащ ЗАПАД ! Със заръката - "...ами гле~йте да се задържите там..."! Сбъркано гнусно червено племе !
  • 2
    Бъ
    Българин
    2 -3
    21:26, 24 яну 2020
    Най накрая нашите политици да действат като мъже. Русия е получила от нас азбуката (която е българска, а не някаква анонимна славянска), религията (дори първият им духовен водач е бил българин). А сега има наглостта да ни обвинява, че не сме послушни "братушки" и роптаем, че купуваме газа им по-скъпо от германците и англичаните. Защо наистина нашите комунисти хвалят Русия, а ходят да живеят, почиват и работят в Европа и други нормални страни по света
  • 3
    Ив
    Иван Вазов
    2 -3
    09:39, 25 яну 2020
    Иван Вазов е описал тия които нагнетяват напрежение и търсят война с Русия. Описал ги е в произведението - Жидов гроб.Ние Българите също сме страдали от тия . Лошото е ,че сме го забравили.
  • 4
    Ди
    диагноза
    3 -2
    10:13, 25 яну 2020
    руснак не е народност, а умствено състояние.

Още новини

Случаен виц

Последни новини