МВР и ДАНС се включват срещу разпространението на коронавируса у нас

Силовите служби ще помагат на здравните власти в прилагането на мерките срещу разпространението на новия коронавирус, наречен 2019-nCoV. ДАНС ще съдейства с информация за пристигащите у нас и за проследяването на контактите им, ще се разчита на граничната служба. Те са включени в създадената днес оперативна работна група към МЗ. Това съобщи на нарочен брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев. 
 
10 % е смъртността от този вирус за момента, посочи той и припомни, че има и 50 напълно излекувани и изписани пациенти от тези с доказан вирус. Д-р Кунчев посочи още, че смъртността от близкоизточния респираторен синдром- медитераниан, разпространил се от камилите на пазар в Саудитска арабия и също квалифициран като коронавирус, е била малко над 30 процента.
 
„При тази зараза също имаше изнесени случаи в почти всички европейски държави, и след това самата епидемия се самоограничи. Твърде вероятно е и сега това да се случи с този коронавирус, но това никой не може да предрече“, подчерта д-р Ангел Кунчев. Опасенията на епидемиолозите са  2019-nCoV да не придобие качества: по-висока патогенност и по-лесно предаване от човек на човек.
 
„Трябва да се има предвид, че благодарение на мерките в Китай възможността за износ на вируса е силно ограничена.“, посочи главният държавен здравен инспектор и припомни, че 11 -милионният град Ухане е блокиран, а общо в Китай мерките засягат 48 милиона души.
 
За момента е доказано предаването на вируса от човек на човек, но как точно това се случва-дали чрез течности или по въздушен път, учените още не са наясно.
 
Д-р Кунчев подчерта обаче, че предаването на вируса е трудно осъществимо. Няма досега доказан случай заразата да е предадена при пътуване със самолет например, или от болни към колеги от един и същи офис. Някои от случаите на заразени са при гледане на болен вече човек. Затова посочи, че една от най-важните мерки и у нас срещу разпространението на заразата, е строгото спазването на хигиенните мерки в лечебните заведения, за да не се достигне до вътреболнично заболяване при открит случай.
 
Не може да става въпрос за биологична война, категоричен е д-р Кунчев.
 
Това е третият коронавирус, с който здравните власи се сблъскват, посочи той и обясни, че горе-долу на всеки десет години от животинския свят излиза към човека подобна зараза.  А причина за това са благоприятните условия, който вирусите намират в дадения момент. “Излиза сега, защото сега са подходящи условията. В Азия има огромна концентрация на животни и хора, многобройни пазари в почти всеки град на екзотични и диви животни, които се отглеждат за храна. И в комбинация с високите температури и непрекъсната циркулация на вируси и в двете популации, е създадена идеална възможност за нови щамове, за нови генетични комбинации, част от които се оказва, че са жизнеспособни, патологични и могат да се предават от човек на човек.“ , обясни д-р Кунчев.
 
Той цитира оценката на Европейския център за разпространение на заразите, че бъдещето разпространение на новия коронавирус е много вероятно, че заплахата за внос в Европа е на средно ниво и че мерките, които се прилагат са достатъчно. А една от тях е скрининга през термокамери. Тази мярка вече се прилага у нас, посочи д-р Кунчев. 
Той уточни, че методът ще бъде използван от българските власти и занапред, най-вече на летище София. Ще се прилага основно за пристигащи у нас от Москва, Истанбул и Лондон, и в по-ниска степен от Париж и Рим- дестинациите, през които в Блъгария  пристигат хора от Китай.
 
Вече са поръчани реактивите за короновируса и до седмица ще са в България, с тях може да се докаже заболяването, съобщи на брифинга директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Той изришно подчерта, че коронавируса 2019-nCoV се доказва само с вирусологичното изследване при тежко болен човек с разгърната клинична картина. По повод наплива на пациенти, които искат да бъдат изследване за наличие на новия вирус, проф. Кантарджиев предупреди: „Материали в Националния център ще бъдат изследвани само такива, които са езпратени  от лекуващи лекари в интензивно отделение, където състоянието на пациента е с презумпция за заразата. Ще може да бъде изследван само материал, изпратен опакован, съхраняван и транспортиран по надлежния ред“. Той посочи, че като допълнително, ще бъде въведено изискването пробата за наиз да е придружена и подписите на инфекционист и епидемиолог.
 
За коронавируса действат всички епидемиологични мерки, които се прилагат и за грип-маски, хигиенни кърпички, спирт за дезинфектант, посочи проф. Кантарджиев.
 
Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Но
    Нова
    1 0
    17:36, 27 яну 2020
    Много правописни грешки. Неграмотни журналисти!
  • 2
    Хе
    ХЕИ Хасково
    0 0
    10:54, 28 яну 2020
    Този Кунчев е доктор колкото к....а ми е кавал. Цял живот е писарушка чиновник и сега пък и доцент. С такива измислени специалисти ще ме страх дори да попитам за нещо , а камо ли да се лекувам.
Последни новини