Четвърти българин в огнището на коронавируса Ухан. Заразените почти се удвоиха за ден, жертвите са 106

Заразените от новия коронавирус почти се удвоиха само за един ден. Жертвите му вече са 106. Междувременно нов случай беше изолиран в Европа: след Франция и Германия потвърди за заразен. Българи също са засегнати - в огнището на заразата - китайският град Ухан - има и четвърти наш сънародник.

В град Ухан се намира и четвърти българин, съобщи Владислав Спасов, временно управляващ посолството на България в Пекин, пред bTV тази сутрин. Досега се знаеше за трима български студенти в мегаполиса. Четвъртият ни сънародник също е студент. Нито един от четиримата не е постоянно пребиваващ там. По всяка вероятност българите ще бъдат прибрани с френски полет.

Китай

Ухан, откъдето тръгна заразата, сега прилича на "мъртъв град", без движение по улиците, с ограничения на транспорта. Въпреки това броят и на заразените, и на жертвите расте. Починалите от неизвестния коронавирус вече са 106. Новите случаи на инфектирани почти са се удвоили в рамките на един ден, съобщават китайските власти, цитирани от Би Би Си. Потвърденият общ брой на заразените в Китай нарасна на 4 515 на 27 януари. Ден по-рано те бяха 2 835.

Ограниченията за пътуване бяха затегнати. Носенето на маски за лице навън вече е задължително в някои градове.

Повечето жертви са в провинция Хубей, където е Ухан, и са възрастни хора или такива, които са имали съпътстващи респираторни заболявания. В понеделник обаче бе потвърден и първият смъртен случай в столицата Пекин. Починалият е 50-годишен мъж.

Симптоми

Коронавирусът причинява тежка остра респираторна инфекция, срещу която няма специфично лечение, нито ваксина.

60 от приетите в болници в Китай обаче са излекувани и изписани.

Япония

Властите в Япония са разрешили принудителна хоспитализация на пациенти с коронавирус. До момента в Страната на изгряващото слънце са потвърдени четири случая на заразени.

Европа

Коронавирусът се разпространява и в Европа. След Франция първи случай на болестта бе потвърден и в Германия. Пациентът е от района на Щарнберг, Бавария.

Здравните власти съобщават, че засега е в добро клинично състояние, изолиран е и е под наблюдение.

България

Реактивите, които могат да докажат наличието на коронавируса, ще бъдат в България до седмици, заяви вчера директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Вирусологично изследване за наличие на мутирал коронавирус може да се докаже само при тежкоболен човек с разгърната клинична картина.

Предпазните мерки, които хората могат да вземат, са използване на маски, хигиенни кърпички с дезинфекцираща съставка, спирт, който действа като дезинфектант.

Как се предава коронавирусът

"За момента предаването от човек на човек е доказано, но е трудно осъществимо. Няма досега случай някой пътувал в самолет с болен да се е разболял. Няма случай някой, който е работил в офис с болен, да се е разболял. Има случаи на хора, гледали болни вкъщи, в много близък ежедневен интензивен контракт, с допир с човешки течности да се е заразил, както и 16 души медицински работници в Китай. Затова насочваме вниманието си по-скоро към спазването на хигиенните мерки в лечебните заведения, за да не се допусне вътреболнично заразяване", съобщи д-р Ангел Кунчев.

Мерките

Създадена е оперативна работна група към МЗ, която ще се занимава с всички въпроси, свързани с коронавируса. В нея са включени проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, д-р Пенчев, директор на столичната здравна инспекция, директорът на Инфекциозна болница проф. Червенякова и други представители на различни медицински специалности, МВР, Гранична полиция, ДАНС.

Скринингът с измерване на температурата, независимо дали е с термокамери или контактни термометри, е възможна, осъществима мярка и тя се ползва, но нито е най-важната, нито е основната, обясни той. По никакъв начин, с какъвто и да било скрининг не е спирало разпространението на вирус, но намалява риска и ние ще го използваме.

Това е било направено с групата от петричкия ансамбъл, пътувал до Китай, и с всички международни полети на летище София, най-вече с внимание към дестинациите, от които най-често пристигат хора от Китай. Те са Москва, Истанбул, Милано. В по-ниска степен - Париж и Рим.

Как се процедира при съмнение

"Отделяме човека в медицинския пункт. Правим епидемиологична анамнеза къде е бил, какви контакти е имал, така както направихме с децата от ансамбъла и установихме, че почти никъде не са ходили, даже не са могли подаръци да си вземат, защото в Пекин всичко е затворено и улиците са празни. На влизане и излизане от хотела са термометрирани. Списъкът с лицата от групата е подаден към РЗИ в Благоевград и към общопрактикуващите лекари в Петрич. 14 дни те ще бъдат термометрирани всеки ден, под медицинско наблюдение. Получили са точни указания. Ако някой от тях развие някакви симптоми, ще има специализиран кабинет в Инфекциозното отделение на болницата в Петрич, където ще бъдат преглеждани и ще се прави първоначалният тест за грип. Веднага ще се вземат проби за допълнителни изследвания за всички възможни вируси.", каза д-р Кунчев и допълни, че за момента нямаме възможност да доказваме пряко този коронавирус. До 3-4 седмици ще получим тестове.

Какво знаят специалистите

Това е третият коронавирус, който се проявява. На всеки 10 години от животинския свят се появява подобен вирус, защото условията в Азия са подходящи. Има огромна концентрация на хора и животни, има многобройни пазари на живи екзотични и диви животни в почти всеки голям град. Това, съчетано с високите температури, с непрекъснатата циркулация на вируси и в двете популации, създава идеална възможност за създаване на нови щамове, генетични комбинации, част от които са жизнеспособни, патогенни и могат да се предават от човек на човек.

Какво не знаят

"Не знаем точния механизъм на предаване. Това, че може да се предава от човек на човек е ясно, само че е доста трудно засега, но трябва да знаем дали само това е начинът", каза д-р Кунчев.

Не знаем източника – има съмнения, че е супа от прилепи, отровни змии, какво ли не. Много са неизвестните, но все още оценката на Европейския център по контрол на заболяванията е, че бъдещо разпространение е много вероятно, че заплахата за Европа за внос на коронавирус в Европа е на средно ниво и че засега мерките, които се прилагат са достатъчни.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини