Откриха неочаквано голям източник на естествени парникове газове

Въглеводородни газове от дъното на Червено море замърсяват атмосферата със скорост сравнима с тази на емисиите от едни от най-големите износители на изкопаеми горива в света, твърдят учени.

Газовете от водата, генерирани от курортите и пристанищата в няколко държави, включително Египет, Израел, Йордания и Саудитска Арабия, се смесват с емисиите от комерсиалното корабоплаване и се превръщат в опасни замърсители, изключително вредни за човешкото здраве.

Близкият Изток притежава над половината от световните запази от петрол и газ, а интензивната употреба на изкопаеми горива в този район води до отделянето на огромни количества замърсители под формата на газове в атмосферата.

В рамките на експедиция през 2017 в Залива, изследователи от Института за химия Макс Планк забелязали, че стойностите на метан и пропан във въздуха над северната част на Червено море са до 40 пъти по-високи от прогнозираното.

Екипът анализирал възможните източници на газовите емисии, включително трафика, селското стопанство, изгрянето на биомаса и производството на електроенергия от въглеводороди.

Учените стигнали до неочаквани заключения: двата газа най-вероятно са се отделили от морското дъно, като вероятно са се освободили от естествените подземни резервоари от петрол и газ.

Теченията след това ги отвели на повърхността, където се смесили с друг парников газ – азотен оксид, появил се в атмосферата в резултат на индустриалното корабоплаване.

Получените съединения са изключително опасни за човешкото здраве, според изследователите, които признават, че са изненадани от резултатите.

Екипът пресметнал, че скоростта на освобождаване на етана и пропана е сравнима по мащаби с няколкото износители на въглеводороди в света, като Обединените Арабски емирства и Кувейт.

Емисиите водят до друг източник на атмосферен метан – мощен парников газ, се твърди в изследването.

Ситуацията се влошава от азотния оксид от множеството големи контейнеровози плуващи из Червено Море, като очакванията са трафикът да нарасне още повече през идните години.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини