Google, Apple и Facebook затвориха китайските си офиси

Alphabet, чиято дъщерна компания е Google, временно закрива своите китайски офиси, след като потвърдените случаи на коронавирус
в Китай вече са над 7000.

Въпреки че Google не предлага основните си уеб услуги в Китай, компанията има четири офиса в страната и работи с китайски доставчици на хардуер като Google Pixel и високоговорители на Google Home.

Alphabet се присъединява към Apple и Facebook, които вече ограничиха служителите си в Китай. Apple, която зависи от Китай за нейната верига за доставки на iPhone и огромен процент приходи, все още ще провежда "критични за бизнеса" операции в страната. Ситуацията с разпространяващия се нов коронавирус може сериозно да компрометира производствената линия на Apple. По-конкретно, това може да повлияе на производството на новите iPhone 9 (или SE 2) и AirPods. Очаква се Apple да започне масово производство на iPhone 9 през февруари с намерение да разкрие и да започне да продава телефона през март. Компанията има система за двойно снабдяване, за да гарантира, че проблемът с една фабрика не затруднява производството на устройство твърде силно, така че iPhone 9 вероятно ще стартира според очакванията. Но в началото може да има по-малко от идеалната наличност.

Засега икономическите въздействия на коронавируса не се отразяват в отчетите за печалбите на технологичните компании. Apple пусна своите резултати за първото тримесечие (Q1 представя трите месеца до 28 декември 2019) на 28 януари с по-добри от очакваните стойности. Но инвеститорите могат да очакват да видят пълното въздействие на коронавируса в резултата за второто тримесечие.

Google и нейната видео платформа YouTube в момента са блокирани в Китай. Но има спекулации, че компанията планира да излезе отново на пазара чрез цензурирана търсачка.

Удължаване на почивните дни за лунната Нова година. Китайските офиси на Google вече са затворени за удължената китайска празнична лунна Нова година. Китайското правителство удължи празника, който трябваше да приключи в понеделник, за да насърчи хората да останат у дома и да ограничи разпространението на коронавируса.

Китайските власти също затвориха фондовите борси в Шанхай и Шенжен, като търговията се очаква да продължи на 3 февруари.

Освен че затваря офисите си, Google ще ограничи бизнес пътуванията доа континентален Китай и Хонконг. Компанията също насърчава служителите, които са в Китай, да се върнат у дома. В допълнение те ще останат под самокарантирана, като ще работят от вкъщи поне 14 дни след напускането на страната.

Коментари в сайта

Последни новини