Васил Божков е бил закрилян и от съдебната власт, счита Антикорупционен фонд

Няма никаква формална причина да не започне прокурорска проверка на дейността и произхода на парите на Васил Божков след изтичане на грамите на американското посолство в "Уикилийкс" през 2011 г. Но той винаги е бил закрилян от правителството и съдебната власт.

Това обяви Николай Стайков от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ пред БНР.

„Защо от 2011 година досега той не е бил разследван истински е една тема, на която ако си отговори новият главен прокурор, ще има най-доброто прочистване на българската съдебна система. Много се съмнявам, че той ще го направи, знаейки начина, по който беше избран. Но това са въпроси, които трябва да повдигаме, а не да се задоволяваме със зрелищата, които ни поднася новият главен прокурор по един все по-професионален начин“, допълни Стайков.

Според него прокуратурата има основание да разследва както дните преди ареста на Васил Божков, така и сигналите, подадени срещу шефа на Нове холдинг през последните 30 г.

"Мисля, че това ще бъде едно страхотно вътрешно прочистване на прокуратурата. Но имам опасения, че няма да видим такова нещо. Категорично Васил Божков е бил опазен, протектиран от един регулаторен чадър, който включва не само правителство, но и от съдебна власт. Което е било част от рецептата за неговото оцеляване през последните 30 г. Защото той винаги е бил в една леко сива зона, където винаги е имал много специална позиция и той винаги е зависел изцяло от решения на овластени чиновници“, обясни Стайков.

Николай Стайков допълни, че обяснението защо се посяга на "един динозавър, много умен динозавър на българския преход" е сложно. 

„Не става дума единствено и само за пари. Да не забравяме, че сме в първия месец на новия главен прокурор и тук важи житейското правило, че няма никога втори шанс за първо впечатление. Тоест този един месец и следващите няколко ще бъдат изключително важни, за да се изгради имиджът на новия главен прокурор“, смята той.

Българското политическо статукво е под огромен натиск от няколко години насам за ефективни действия за борба с корупцията. „Натискът е вътрешен и външен, но докато с вътрешния те някак си успяват да се справят и да го маргинализират, с външния натиск ситуацията е много трудна да се канализира и там трябва да се представят резултати“, каза Николай Стайков.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини