Kлиматолог: Бурята "Киара" ще дойде в България, но няма да ни отвее или потопи

Утре бурята "Киара" ще стигне и България, но ще е видоизменена. Има една буря "Сабине", която е по-силна. Това са нормални атлантически циклони", каза климатологът проф. Георги Рачев пред България On Air и обясни, че бурята "няма да ни отвее или потопи".

"В момента няма никакъв вятър, той ще се усили следобед. Заедно с дъжда това е гаранция за по-чист въздух. Този дъжд ще доближи месечната норма. Хората да си затворят прозорците. Щетите от "Киара" са значителни в Европа, най-малките капризи на времето оказват влияние върху нашия начин на живот", добави климатологът.

Според него Северна България ще усети повече силния вятър. Рачев прогнозира, че ще има още малко сняг във високите котловинни полета у нас тази зима.

"В момента сме 2,5 градуса над нормата. Радостно е, че ще бъде дъждовно. До края на месеца със сигурност ще превишим месечната норма за валежи. В много сериозна фаза сме на увеличаване на температурите и човешката дейност има своето значение за това затопляне", добави той. Притеснително е обаче, че много бързо става затоплянето, заяви проф. Георги Рачев.

Поне седем души загинаха в Европа, докато бурята "Киара" се движи на изток, възпрепятства транспорта и оставя след себе си стотици хиляди домакинства без ток. След като в неделя премина през Ирландия и Великобритания, бурята се насочи към Белгия, Германия, Люксембург и Нидерландия, където причини огромни задръствания, наводнения и урагани.

Източник: bgOnAir

Коментари в сайта

Последни новини