Извънредна среща в Брюксел реши засилена подготовка и координация срещу коронавируса

Здравните министри на страните членки на ЕС се съгласиха да засилят подготовката и да организират координиран отговор за предотвратяване разпространението на коронавируса на Стария континент, информира АП.

На извънредна среща в Брюксел министрите на 27-те страни членки обявиха, че се нуждаят от план за избягване на вероятен недостиг на лекарства и защитно облекло по време на епидемията, която беше определена от Световната здравна организация за световна заплаха за общественото здраве.

Според китайските власти най-малко 53 000 души са заразени с коронавирус и над 1300 са починали. 99% от тях са в Китай. Експерти вярват, че реалният мащаб на епидемията може да е много по-голям.

Много повече хора са починали от новия вирус в сравнение с епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) през 2002-2003 г., но към момента в Европа няма регистрирани смъртни случаи и заболелите са под 50.

"Оставаме бдителни и ако ситуацията се промени, ние ще засилим работата си", обяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Министрите обявиха, че ключът е ранно засичане и единни превантивни мерки, предимно проверки на летищата.

Френският министър на здравеопазването Агнес Бузин коментира, че ЕС също трябва да е подготвен в случай, че епидемията засегне производството на фармацевтични продукти в Китай, което може да доведе до възможен недостиг. Тя призова ЕС да изготви общ план за закупуване на медицинско оборудване.

Запитан дали ЕС може да затвори Шенгенската зона, ако епидемията се увеличи, хърватският здравен министър отговори, че блокът може да предприеме допълнителни действия.

"Ако това означава затваряне на граници, ще го обсъдим", каза той.

Кириакидис увери, че в момента не са необходими подобни драстични мерки.

ЕС до момента е евакуирал около 500 граждани от Китай.

Майк Райън от Световната здравна организация участва на дебата чрез видеоконферентен разговор. Той призова да се подпомогнат третите страни с по-слаби здравни системи, за да спрат вируса.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини